BlogUncategorized

De 15 beste boeken over geld

Vrijwel iedereen droomt ervan om rijk door het leven te gaan, maar het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Dat er ongelijkheid is, hoort bij het economisch spelletje. Je kan je daarbij neerleggen, je kan strijden voor meer gelijkheid of je kan vechten voor je plek aan de top van de kapitalistische piramide. De totale broad money van de Centraal-Afrikaanse Republiek bedraagt bijvoorbeeld zo’n 534 miljoen Amerikaanse dollar. Jeff Bezos van Amazon heeft een vermogen van 111 miljard. En dat voor iemand die ooit gewoon een boekenwinkel wou oprichten. Het toont aan hoe rijk worden helemaal geen utopie hoeft te zijn. Er valt veel te leren van dergelijke praktijkexperts en onze favoriete boeken over geld verdienen hebben dan ook altijd zo’n praktisch kantje. In ons persoonlijk lijstje met beste boeken over geld vind je een aantal klassiekers terug, maar ook een aantal verrassende werken. Zo vind je er ook een goed boek over basisinkomen in terug. Hieronder vind je onze favorieten boeken over geld terug.

# 1. Rijke pa arme pa (Rich Dad Poor Dad) van Robert Kiyosaki

Het boek Rich Dad Poor Dad is nog steeds een van de beste boeken over geld. Deze vertaling van het boek Rich Dad Poor Dad, een boek dat zelfs shows als The Oprah Winfrey Show en Larry King Live haalde, moet iedereen gewoon gelezen hebben. Vooral de bijzondere invalshoek van Rich Dad Poor Dad maakt het toch een van de beste boeken over geld die we al gelezen hebben.

Als een van de beste boeken over geld vertrekt Rich Dad Poor Dad van wat rijken hun kinderen wél leren over geld en het verschil met wat ouders uit de middenklasse niet doen. Niet alleen is Rich Dad Poor Dad een van de beste boeken over geld verdienen, maar met een heldere uitleg leer je ook hoe je dat geld kan behouden en hoe je het voor jou kan laten werken. Rich Dad Poor Dad ontkracht moeiteloos het fabeltje dat het enkel met een hoog inkomen mogelijk is om rijk te worden. Daarnaast leert Rich Dad Poor Dad ouders wat ze hun kinderen over geld moeten leren en toont Rich Dad Poor Dad aan hoe het onderwijs erop gericht is om een stevige middenklasse te bouwen.

Aan elk hoofdstuk van Rich Dad Poor Dad zijn een aantal veelgestelde vragen en definities toegevoegd om het allemaal begrijpelijk en laagdrempelig te houden. Wil je als ouder een van de beste boeken over geld verdienen lezen en daarbij leren hoe je je kinderen hun financiële ambities kan aanwakkeren? Dan is Rich Dad Poor Dad inderdaad een van de beste boeken over geld.

# 2. Denk groot & word rijk (Think & Grow Rich) van Napoleon Hill

Het boek Think & Grow Rich is een van de bestverkopende boeken over geld en is geschreven door Napoleon Hill. Zijn boek Think & Grow Rich is intussen meer dan 100 miljoen keer verkocht en inspireerde enkele van de grootste ondernemers van deze tijd. Ongeveer 500 selfmade miljonairs hebben aangegeven dat Think & Grow Rich het belangrijkste boek uit hun leven is en naar verluidt zou geen enkel boek meer miljonairs hebben gecreëerd.

Als een van de beste boeken over geld verdienen bevat Think & Grow Rich een rijke collectie aan verhalen, voorbeelden, commentaren en moderne parallellen. Het leert de uitgangspunten van Napoleon Hill aan en helpt je om een complete filosofie te creëren, met de juiste economische methoden en het zelfvertrouwen dat je daarvoor nodig hebt. Het boek Think & Grow Rich vertrekt vanaf Napoleon Hill zijn persoonlijke studies en gesprekken met ondernemers als Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Luther Burbank, Henry Ford en Marshall Field. Het is dan wel een van de oudere boeken over geld verdienen, maar Think & Grow Rich blijft toch een klassieker die iedereen zou moeten lezen.

# 3. Een werkweek van 4 uur door Timothy Ferriss

Dit is een van de bijzonderste boeken over geld verdienen omdat het vertrekt vanaf de visie dat je zo min mogelijk moet werken. Timothy Ferris geeft in het boek Een werkweek van 4 uur aan hoe hij zijn leven heeft ingericht om met zo min mogelijk werkuren en middelen ruimschoots voldoende inkomsten aan te boren om een vrij en rijkelijk leven te hebben. Het boek vertrekt dan ook vanaf je eigen dromen, gaat over naar timemanagement en legt vervolgens uit hoe je een eigen webshop opzet en online geld kan verdienen.

Het is een vermakelijk boek om te lezen dat zoals wel vaker is geschreven in de typische Amerikaanse optimistische schrijfstijl. Het mag echter niet gelezen worden als een kant-en-klaar boek om snel rijk te worden, maar wel als een inspiratie voor een hernieuwde levensstijl waarbij je met beperkte investeringen toch een volwaardige onderneming kan bouwen.

# 4. De rijkste man van Babylon door George Samuel Clason

Het boek De rijkste man van Babylon weerlegt fabeltjes die aangeven dat enkel hoogopgeleiden veel geld kunnen verdienen. Dit goed boek geeft daarentegen mee wat de werkelijke regels van rijkdom en welvaart zijn. Het erkent dat sommige regels vastliggen en niet te beïnvloeden zijn of zelfs afhankelijk zijn van in wie zijn schoot je geboren bent, maar het schuift deze pessimistische zienswijze tegelijkertijd aan de kant en geeft aan wat je wél kan doen om een gezonde financiële huishouding te bekomen.

Als een van de beste boeken over geld werd The Richest Man in Babylon meer dan twee miljoen keer verkocht. Het gaat natuurlijk om een oud werk, maar het werd wel herwerkt door Sjors Sommer en Michael Pilarczyk. Wij vinden het een van de beste boeken over geld, zeker voor wie worstelt met geldzorgen en wil sleutelen aan zijn financiën.

# 5. Het miljonairsbrein ontrafeld door T. Harv Eker

Wat dit tot een van de beste boeken over geld verdienen maakt, is het feit dat het niet vertrekt van werkwijzen maar van denkwijzen. Tijden veranderen nu eenmaal, maar miljonairs blijken voortdurend op dezelfde wijze te denken. In een van de beste boeken over geld verdienen, een boek dat je leven kan veranderen, leer je hoe miljonairs denken en welke onbewuste principes zij hanteren.

In het boek Het miljonairsbrein ontrafeld onthult T. Harv Eker dan ook waarom sommigen voorbestemd zijn om rijk te worden en hoe de blauwdrukken van hun bestaan hen al op jonge leeftijd mentaal werden gecreëerd. Als een van de beste boeken over geld is het overladen met praktische ideeën, inzichten en strategieën die je in staat stellen om je eigen financiële blauwdruk bij te stellen.

# 6. Je bent rijk geboren door Bob Proctor

Bob Proctor is natuurlijk bekend omwille van zijn rol in de hitfilm The Secret, maar was eerder al een belangrijke naam op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het boek Je bent rijk geboren behoort niet tot het rijtje boeken over geld verdienen, maar is toch een van de beste boeken over geld. Het vertrekt per slot van rekening van je persoon en van je eigen denken. Het helpt je om correcte denkwijzen te vormen, geloof in jezelf te creëren en dit in fantastische resultaten te vertalen. Je kan het lezen als een van de betere boeken over geld, maar eigenlijk is dit boek net zo interessant voor iedereen die wil lezen over zelfontplooiing en het geloven in het eigen succes.

# 7. Gratis geld voor iedereen door Rutger Bregman

Het boek Gratis geld voor iedereen schudt de klassieke denkwijze van ons kapitalistisch systeem doorheen. Volgens Rutger Bregman is deze zienswijze vormgegeven vanuit een status quo dat de gevestigde waarde halsstarrig probeert te behouden, terwijl het eigenlijk niet van deze tijd is. In tijden van innovatie, robotisering en automatisering is hij niet akkoord met het feit dat welvaart gaat naar degene die de robots bezit. Hij geeft aan dat zo’n zienswijze vertrekt van het vroegere idee dat meer werkuren meer geld opleverden. Hij pleit voor een wereld waar technologie en innovatie werkt voor iedereen en niet alleen voor hun eigenaars.

Het boek reikt economische handvatten aan die passen bij de hedendaagse realiteit. Het is een utopisch boek over basisinkomen, gratis geld voor de armen, kortere werkdagen, carrières van 15 jaar en welvaart voor iedereen. Dit goed boek over basisinkomen en kortere werktijden moet niet gelezen worden als een blauwdruk, maar geeft een unieke visie van processen die zich langzaamaan ontwikkelen en die geld in de toekomst wel eens compleet kunnen veranderen. Het helpt je om kritisch te zijn over onze samenleving en over hoe alles werkt. En dat maakt het misschien wel een van de beste boeken over geld.

# 8. You Are a Badass at Making Money door Jen Sincero

You Are a Badass at Making Money is een bestseller van de New York Times-auteur Jen Sincero. Als een van de beste boeken over geld is dit het boek dat je nodig hebt als je meer tijd spendeert aan het kijken naar het geld op je bankrekening dan het kijken naar het geld dat je spendeert. Het is een van de typische boeken over geld verdienen en het geeft dan ook aan hoe je met enkele levensveranderende concepten meer geld kan halen uit je bankkaart. Jen Sincero schrijft dit alles vanuit haar persoonlijke ervaringen. Op enkele jaren ging ze dan ook van het leven in een omgebouwde garage naar een leven in absolute luxe. Het is een grappig en fascinerend boek dat heel toegankelijk is geschreven en we raden het boek dan ook zeker aan.

# 9. Smart Women Finish Rich door David Bach

Het boek Smart Women Finish Rich is geschreven door David Bach en verscheen al verschillende keren in The Oprah Winfrey Show. Als een van de weinige boeken over geld verdienen is dit boek specifiek voor vrouwen geschreven. Het moet hen stimuleren om met hun financiële planning aan de slag te gaan en het besteedt in het bijzonder aandacht aan een doordachte financiële opvoeding. Het is in feite een uitstekend boek om te lezen naast het eerder besproken boek Rich Dad Poor Dad. Hoe dan ook is het een boek over geld verdienen dat we zeker aanraden. Met meer dan één miljoen verkochte exemplaren zijn we zeker niet de enige die daar zo over denken.

# 10. The Automatic Millionaire door David Bach

David Bach heeft wel een aantal goede boeken geschreven en ook The Automatic Millionaire verdient een plekje in onze lijst met beste boeken over geld. In dit boek over geld legt hij uit wat het echte geheim is om rijk te worden en wat het enige is wat je moet doen. Zelf noemt hij zijn boek over geld een éénstappenplan. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, maar goede lectuur is het zeker wel.

Het boek begint met een verhaal over een gemiddeld Amerikaans echtpaar dat ondanks een gemiddeld inkomen er weet in te slagen om één miljoen dollar spaargeld en twee huizen te bezitten wanneer ze op pensioen gaan. Een van de belangrijkste boodschappen is dan ook dat je helemaal niet overmatig veel geld hoeft te verdienen om miljonair te worden, maar dat je wel wilskracht nodig hebt en dat je een plan van aanpak moet hebben. In tegenstelling tot veel andere boeken is het heel realistisch geschreven en is het gebaseerd op allerlei principes die eenvoudig in de praktijk om te zetten zijn. Het is een krachtig en compact boekje dat je helpt om aan een mooie, financiële toekomst te bouwen. Net daarom vinden we het een van de beste boeken over geld.

# 11. Geld verdienen met jezelf door Tony de Bree

Het boek Geld verdienen met jezelf behoort eveneens tot onze top 15 met beste boeken over geld. Het is een boek dat zich richt op het ondernemerschap, indien nodig zelfs in bijberoep. Tony de Bree deelt zijn gouden regels voor succes en heeft het over succesvolle samenwerkingen, specialisaties, het aanboren van verschillende inkomstenbronnen en het slim inkopen.

Als bankier was Tony jarenlang verantwoordelijk voor dotcomondernemers, tot hij voldoende van hen had geleerd en zelf ondernemer werd. Zijn ervaringen heeft hij in dit boek gebundeld. Ook zijn andere boeken, Dinosauriër of Krokodil en Dagboek van een bankier, zijn aanraders.

# 12. The Science of Getting Rich door Wallace D. Wattles en Bart van den Hoogen

Eerder hadden we het al over de film The Secret, de topfilm over de Law of Attraction. Deze film werd grotendeels gebaseerd op The Science of Getting Rich, een boek van meer dan een eeuw oud. Dit boek is een praktische handleiding bij de Law of Attraction en het verwerven van rijkdom en faam. Veel schrijvers en trainers, waaronder ook de eerdergenoemde Bob Proctor en Napoleon Hill, lieten zich door dit boek inspireren. Net daarom behoort het tot de belangrijkste boeken over geld en raden we het zeker aan.

# 13. The Art of the Deal – Donald J. Trump

Donald J. Trump zal altijd blijven bekendstaan als de 45ste president van de Verenigde Staten, maar in een vorig leven was hij nog een succesvol ondernemer. Als vastgoedondernemer weet hij natuurlijk alles over het maken van deals waar iedereen bij wint en ook op het internationale toneel heeft hij dat regelmatig bewezen. Zijn presidentschap is zeker niet onbesproken, maar het boek The Art of the Deal biedt wel een aantal belangrijke handvatten voor wie succesvol wil ondernemen. Het legt bijvoorbeeld uit hoe je de mensen ontmoet die je nodig hebt, hoe je hen inzet voor je persoonlijke doelstellingen en hoe botsen met vijanden daar nu eenmaal bij hoort.

# 14. Unshakeable door Tony Robbins

Tony Robbins is een veelgevraagd spreker en adviseert diverse topsporters bij het maken van financiële keuzes. Met zijn boek Unshakeable, een New York Times-besteller, legt hij op een eenvoudige manier uit hoe de lezer zijn investeringen kan beschermen. Het behoort niet tot de algemene boeken over geld, maar focust op beleggers die zelfs bij een turbulente aandelenmarkt hun rijkdom willen maximaliseren. Het is een goed en inspirerend boek, maar het is wel geschreven rond de Amerikaanse belastingregelgeving. Een voor de Belgische markt aangepaste versie zou welkom zijn, maar in de tussentijd is en blijft het gewoon een aanrader.

# 15. The Millionaire Fastlane door MJ DeMarco

Ons lijstje met beste boeken over geld sluiten we af met The Millionaire Fastlane, een boek dat inzet op snel rijkdom verwerven. Het boek geeft aan waarom een kantoorjob, indexen en zuinigheid je nooit rijk zullen maken voor je 65ste. Dit boek is geschreven als een echte rijkdomversneller en moet dan ook naast bovenstaande boeken worden gelezen. Het gaat hier bovendien om de aangepaste versie die ook rekening houdt met het bitcointijdperk. Het is een van de weinige boeken over geld dat zo actueel is en we raden dit boek dan ook ten zeerste aan.

Related Articles

Back to top button