Online geld verdienen door te beleggen

Geld meer geld laten opbrengen is toch nog steeds een van de beste manieren om online geld te verdienen. De beleggingswereld is echter niet zonder risico en beginnen met beleggen kan best ingewikkeld zijn. Wij raden aan om niet zomaar te starten met beleggen maar om je vooraf goed in te lezen. Hieronder vind je alvast basisinformatie terug en leggen we uit hoe jij kan starten met beleggen. Daarnaast verwijzen we je door naar een aantal goede cursussen over beginnen met beleggen en beantwoorden we een aantal van je vragen.

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld voor een korte of lange tijd met een groot of klein risico, met het doel om daar in de toekomst financieel voordeel bij te behalen. Er is meestal een relatie tussen het rendement dat we kunnen behalen en het risico dat hiermee gepaard gaat. Slim beleggen is dan ook niet veel winst maken door veel risico’s te nemen, maar een hoog rendement behalen terwijl je de risico’s beperkt. Alleszins moet je weten dat geld beleggen zonder risico niet kan.

Over het algemeen denken we daarbij meteen aan beleggen in aandelen, beleggen in goud of beleggen in vastgoed, maar eigenlijk is het veel ruimer dan dat. In de ruime betekenis van het woord is er geen verschil tussen bij een bank sparen en beleggen. Ook bij een spaarrekening zet je geld uit bij de bank om daarop winst te maken, terwijl je enigszins een debiteurenrisico loopt (de bank kan failliet gaan). Dankzij het Europese depositobeschermingsgarantiefonds is het geld op de spaarboekjes in beperkte mate gegarandeerd en vrij van risico’s, maar je hebt wel nog steeds een inflatierisico.

Beleggen voor dummies: hoe starten met beleggen?

Er zijn veel soorten en vormen van beleggen en het is dus niet mogelijk om meteen even een stappenplan mee te geven. Waarin ga je zelf beleggen? Ga je beleggen in olie? Wil je beleggen op de beurs? Of wil je liever beleggen in zilver? Op deze website bespreken we verschillende zaken waarin je eenmalig of periodiek kan beleggen. In de meeste gevallen zal je een beleggersrekening moeten hebben vooraleer je online kan beleggen. Zo’n beleggersrekening kan je bij vrijwel alle banken openen. Hier kan je, na het invullen van een vragenlijst en het bepalen van je profiel, meteen beginnen met beleggen in aandelen, beleggen in vastgoed, beleggen in fondsen, enzovoort. Wat is de beste bank voor beleggen? Hieronder vind je onze top drie banken voor starten met beleggen voor beginners.

Beginnen met beleggen bij MeDirect

Een eerste bank waar je online kan beleggen is MeDirect. Bij MeDirect kan je online beleggen in fondsen. Je kan er je geld beleggen in maar liefst zestig verschillende fondsen, maar daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon toegang tot aandelen, trackers en obligaties. Ga je voor het eerst online beleggen? Dan raden we vooral aan om te kiezen voor de kant-en-klare-beleggingsplannen. Dat kan al vanaf 2.500 euro en een maandelijkse storting van 100 euro. Wij besloten zelf om te starten met beleggen bij MeDirect en waren heel tevreden van hun beleggingsplan, onder andere omdat er helemaal geen instapkosten zijn. Het voordeel is dat je hier heel goedkoop kan beleggen en het heeft zeker nog andere voordelen, maar we raden aan om toch eerst een aantal cursussen te volgen.

Starten met online beleggen bij bpost bank

Bpost kennen we natuurlijk allemaal. Je koopt er je postzegels en daarnaast hebben ze ook bank- en verzekeringsformules. Wat velen niet weten is dat je er ook kan beginnen met beleggen. Het mooie is dat je er écht kan beginnen met beleggen, dus zonder al te veel moeilijke woorden en addertjes onder het gras. Je wordt dan stap voor stap begeleid in functie van je doelstellingen. Die doelstellingen kunnen heel divers zijn. Zo kan je bijvoorbeeld online beleggen voor je pensioen of voor de kleinkinderen. Je hebt de keuze tussen diverse oplossingen, zoals termijnrekeningen, beleggingsfondsen en staatsbons. Dankzij de vele kantoren over het hele land is dit voor velen de toegankelijkste oplossing.

Beginnen met beleggen bij Hello Bank

Ook bij Hello Bank hebben ze een speciale module voor hen die beginnen met beleggen. Je kan zelf starten met beleggen via het online beleggingsplatform Lucy, maar je kan ook kiezen voor de Flexinvest-formule. Bij de Flexinvest-formule kan je al beginnen met beleggen vanaf dertig euro per maand, terwijl je via het beleggersplatform Lucy kan beginnen met beleggen vanaf 1.000 euro. In het eerste geval volg je zelf je beleggingen op, terwijl je in het tweede geval ondersteuning krijgt van experts en een robotadviseur. Het mooie is dat je Lucy eerst even gratis kan uitproberen. Absoluut een aanrader!

Waarin kan ik beleggen?

Zoals eerder gezegd is beleggen een ruim begrip en dan hoeft het niet te verbazen dat je in van alles en nog wat kan beleggen. Hieronder hebben we de meest courante beleggingsvormen van een woordje uitleg voorzien.

Online beleggen in aandelen

In de eerste plaats kan je beleggen in aandelen. Bij beleggen in aandelen koop je eigenlijk een deeltje van een bedrijf. Dat wil zeggen dat je een dividend krijgt als het bedrijf winst maakt. Aandelen die hoge dividenden uitkeren, worden ook wel eens dividendaandelen genoemd. Daarnaast kan je ook winst maken door je aandelen met winst te verkopen. Dit staat los van hoe de economie evolueert en is volledig het gevolg van vraag en aanbod, hoewel die twee natuurlijk ook sterk samenhangen. Slim beleggen is op het juiste moment kopen en verkopen. Online beleggen in aandelen doe je met een beleggersrekening.

Online beleggen in obligaties

Naast online beleggen in aandelen starten veel mensen met het beleggen in obligaties. Bij een obligatie leen je geld uit aan een bedrijf. Het bedrijf moet het geld vervolgens met rente terugbetalen. Dit kan het op het einde van de looptijd doen of tussentijds. Deze leningen zijn achtergesteld. Dat wil zeggen dat je bij een faillissement helemaal op het einde komt van het lijstje van de schuldeisers en waarschijnlijk je geld kwijt bent. Beleggen in obligaties is met andere woorden niet zonder risico. In tegenstelling tot bij beleggen in aandelen heb je vooraf wel een idee van de winst die je kan maken als alles goed gaat.

Online beleggen in fondsen

Slim beleggen wil zeggen dat je de risico’s beperkt. Dat doe je door niet al je geld op één aandeel in te zetten, maar je investering te spreiden. Je investeert dan in verschillende sectoren, landen en dergelijke meer. Dat legt wel een aantal drempels op. Daarom kan je beter beleggen in fondsen. Een fondsbeheerder zorgt dan voor een goede spreiding en volgt alles netjes op. Jij hebt dan een deeltje van de koek en krijgt ook een deeltje van de winst. Vooral voor wie gaat starten met beleggen is het interessant omdat de risico’s toch beperkter zijn. Het nadeel is dan weer dat zo’n fondsbeheerder uiteraard niet gratis werkt. Je winst ligt dan ook lager dan als je zelf exact dezelfde investeringen had gedaan.

Beginnen met beleggen in afgeleide producten

Afgeleide producten zijn financiële instrumenten die hun waarde ontlenen aan dat van andere instrumenten. Het gaat vaak om heel complexe instrumenten. Een voorbeeld daarvan zijn futures. Bij een future sluit je eigenlijk een contract af dat je in de toekomst (future) een financieel product voor een bepaalde waarde kan kopen. Daarvoor moet je wel alvast een som betalen. Je hoopt dan dat de waarde van het financieel product in de toekomst voordeliger is dan de huidige aankoopsom en je op die manier winst maakt. Het gaat vaak om heel complexe financiële instrumenten die vooral voor gevorderde beleggers interessant zijn. Als je gaat beginnen met beleggen raden we ze dan ook af.

Beleggen in goud en grondstoffen

Je hoeft niet altijd te beleggen in aandelen of obligaties, maar je kan ook beleggen in natuurlijke producten. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in olie, goud of zilver waarbij je hoopt dat de waarde van de grondstoffen toeneemt. Beleggen in goud kan interessant zijn omdat goud enigszins als een verzekering wordt beschouwd. In crisistijden piekt de waarde van goud en helpt het de verliezen te beperken. Onder andere bij de oliecrisis, de economische crisis van 2008 en bij de coronacrisis piekte de goudkoers. Je kan in goud beleggen, beleggen in grondstoffen of in edele metalen beleggen via je effectenrekening, maar je kan evenzeer in fysiek goud beleggen. Het is dan wel belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Met deze aanbieders hebben wij positieve ervaringen:

Online beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten

Cryptomunten zoals bitcoin zijn digitale betaalmunten die een monetair bedrag vertegenwoordigen. Ook hier is de waarde volledig afhankelijk van vraag en aanbod, maar in tegenstelling tot bij bedrijven heb je geen deeltje van een bedrijf maar enkel een stukje code. Als je die code verliest of geen toegang meer hebt tot je wallet ben je alles kwijt. Anderzijds hoef je geen faillissement te vrezen en ben je niet afhankelijk van hoe een bedrijf presteert. Er zijn veel malafide aanbieders op de markt dus je moet goed opletten. Vanuit onze persoonlijke ervaringen bevelen wij Axiras aan, ook omdat er heel veel informatie op hun website te vinden is. Als je een fysieke wallet zoekt, is de Ledger Nano S wat ons betreft een aanrader.

Alternatieve vormen van beleggen

Beleggen is een ruim begrip en je kan dus ook gewoon in andere spullen beleggen. De interesse in alternatieve vormen van beleggen is vaak groot wanneer de beurzen slecht scoren. Eigenlijk valt het te vergelijken met het beleggen in cryptomunten, behalve dat het nu om iets fysieks gaat en dit vaak iets moeilijker in contanten is om te zetten. Voorbeelden hiervan zijn beleggen in oldtimers, beleggen in postzegels, beleggen in wijn, beleggen in whisky of beleggen in kunst. Deze vormen van beleggen kunnen veel opbrengen, maar raden we enkel aan als je een kenner bent. Als je gewoon even wil beginnen met beleggen is het een minder goed idee.

Wat vindt de belastingdienst van beleggen?

Over het algemeen geldt dat iedereen vrij zijn privévermogen mag beheren. Je mag dus beginnen met beleggen zonder dat je problemen met de belastingdienst hoeft te vrezen. Pas wanneer je activiteiten grote proporties aannemen, wordt het problematisch. In ieder geval zal de fiscus niet met een naheffing komen aankloppen als je gouden munten koopt en ze binnen een paar jaar met winst verkoopt.

Wanneer het over beleggen in aandelen en financiële instrumenten gaat, zijn er wel een aantal taxen waarmee je rekening moet houden. Zo is er bijvoorbeeld de beurstaks van 0,35% als je aandelen koopt of verkoopt. Daarnaast wordt er roerende voorheffing ingehouden op dividenden (30%). Wel kan je de ingehouden dividenden bij je belastingaangifte terugvorderen tot een maximum van 800 euro (inkomstenjaar 2019). Als je dus een dividend krijgt van pakweg Alterfin en je dit netjes in je belastingaangifte aangeeft, krijg je de ingehouden roerende voorheffing van de fiscus terug. Het is wel opletten geblazen want bij een voorstel van aangifte zijn zo’n zaken nooit aangegeven waardoor veel mensen dit vergeten.

Boeken over beginnen met beleggen

Beleggen is dus altijd een beetje risico nemen en daarom raden we iedereen af om zonder de nodige kennis te starten met beleggen. Gelukkig zijn er een aantal goede boeken over online beleggen en beginnen met beleggen. We hebben er zelf al veel doorgenomen en hieronder hebben we onze top drie eventjes op een rijtje gezet.

Beleggen – Het complete handboek van Simon A. Cohen

Dit handboek van Simon A. Cohen is een echt basiswerk. Het is een iets ouder werk maar gaat toch netjes in op de wereld van online beleggen, de verschillende beleggingsproducten en hun risico’s en valkuilen. Het behandelt zelfs turbo’s en spaarrekeningen. Daarnaast legt het uit hoe je beleggingsproducten analyseert en risico’s spreidt. Als je iets dieper op dat laatste in wil gaan, moet je zeker ook eens zijn boek Beschermd beleggen volgens Simon A. Cohen lezen.

Trends en Cycli van Jaap van Duijn

Het boek Trends en Cycli van Jaap van Duijn focust zich op het ontdekken van beleggingsopportuniteiten en heeft het ook over de opkomende markten. Jaap van Duijn baseert zich op gigantische datareeksen die zelfs tot voor de Groote Oorlog teruggaan. Daarnaast legt hij het concept van conjunctuurgolven en -patronen heel begrijpelijk uit. Onder andere zijn stuk over de Chinese en Indiase markt is meer dan gewoon interessante lectuur.

Way of the Turtle door Curtis M. Faith

Als het ook Engelstalig mag zijn, is het boek Way of the turtle van Curtis M. Faith een van de beste beleggingsboeken die we al gelezen hebben. Het is in negen verschillende talen verschenen. Het nadeel is dat het iets minder focust op beginnen met beleggen, maar zich eerder richt op wie zich echt verder wil verdiepen. Daarom raden we aan om eerst bovenstaande boeken te lezen en je pas dan te verdiepen in het trendvolgende Turtles-systeem dat in dit boek wordt besproken.

Cursussen en trainingen over starten met beleggen

Met een goed boek alleen kom je er natuurlijk nog niet. Vaak zijn boeken over beleggen toch wel vrij algemeen geschreven en behandelen ze onvoldoende de praktijk. Wanneer ze het wel doen, krijg je er zelden actuele voorbeelden bij. Zie een boek dan eerder als een basiswerk, maar volg daarnaast ook een opleiding over beginnen met beleggen. Daar leer je echt vanuit de praktijk. Er zijn een aantal schimmige aanbieders, maar bij volgende cursussen en trainingen over beginnen met beleggen zit je zeker goed.

Laudius thuisstudie over beginnen met beleggen

Deze cursus over beginnen met beleggen geeft je niet alleen de nodige basiskennis mee, maar leert je ook hoe je op een verantwoorde manier kan beleggen. Het is geen cursus die je duizenden euro’s belooft, maar wel een waarbij je een goed rendement kan behalen volgens je eigen doelstellingen. De cursus behandelt onder andere de wereld van het beleggen, de economische theorie, de technische en fundamentele analyse, beleggingscategorieën en de economische conjuncturen. De cursus duurt ongeveer acht maanden en na het afleggen van een examen ontvang je een getuigschrift.

NHA-cursus beleggen in aandelen voor beginners

Deze cursus starten met beleggen van NHA focust ook op wie wil beginnen met beleggen, maar inhoudelijk liggen de accenten toch net iets anders. Zo focust het bijvoorbeeld op de factoren die het beursgebeuren beïnvloeden, waaronder ook politieke en sociale bewegingen. Terwijl er daarnaast eveneens een aantal ingewikkelde producten als falcons, warrants en swaps aan bod komen. Het legt een degelijke basis voor wie wil starten met beleggen, maar het duurt wel net iets langer om de volledige cursus af te ronden. Deze cursus starten met beleggen vervolledig je in gemiddeld twaalf maanden. Hier ontvang je aan het eind van de cursus eveneens een getuigschrift, op voorwaarde dat je al je huiswerk hebt ingezonden en je gemiddeld minimaal 55% behaalde.

Gratis online cursus over starten met beleggen

Als je ten slotte liever een gratis online cursus over starten met beleggen volgt, raden wij de gratis cursus beleggen voor beginners aan. Deze cursus is een goede kennismaking met de beleggersmarkt en de verschillende technieken en laat je de wereld van online beleggen op eigen houtje ontdekken. De cursus is wat ons betreft net iets te mager, maar het helpt je wel om te ontdekken of beginnen met beleggen wel echt iets voor jou is. En dat is toch ook al een heel waardevolle les.

Veelgestelde vragen over beginnen met beleggen

Online beleggen is geen exacte wetenschap. Nochtans hebben analisten veel geleerd over tendensen uit het verleden en valt het een en ander wel min of meer te voorspellen, maar het gaat uiteindelijk toch nog steeds om statistiek. In zo’n wereld is het niet gek dat je nog met een aantal vragen zit. Net daarom raden we aan om een cursus over online beleggen te volgen. Toch nog vragen? Lees dan zeker even onderstaande veelgestelde vragen over beleggen.

Zijn er fiscale voordelen verbonden aan beleggen?

In sommige gevallen wel. Het gaat dan vooral om de zogenaamde Tax Shelter. Als particulier kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een belastingvermindering van 30 of 45% als je investeert in nieuwe aandelen van een startende vennootschap (Tax Shelter voor startende ondernemingen). Daarnaast is er ook een Tax Shelter voor scale-ups en een Tax Shelter voor audiovisuele werken en podiumkunsten. Die laatste werd recent nog uitgebreid met de gamingindustrie.

Er is ook een belastingvermindering voorzien voor wie in een erkend ontwikkelingsfonds investeert. In tegenstelling tot in bovenstaande gevallen is de belastingvermindering wel beperkt (5%). Een voorbeeld van een betrouwbaar ontwikkelingsfonds waar we zelf positieve ervaringen mee hebben is Alterfin.

Is beleggen niet onethisch?

Dat is natuurlijk afhankelijk van waarin je belegt. Als je aandelen gaat kopen van een of andere malafide wapenhandelaar die wapens levert aan de Saudische Nationale Garde, neem pakweg FN Herstal, dan ben je natuurlijk niet ethisch bezig. Toch wil dat niet zeggen dat beleggen geen mooi verhaal kan zijn. Ook ondernemingen die een duurzaam verhaal willen realiseren hebben nood aan geld. Onder andere het Towards Sustainability-label toont aan dat een fonds op zijn minst een duidelijke strategie heeft rond duurzaamheid. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook duurzaam beleggen door te investeren in projecten voor groene energie of eerlijke handel. Dat is toch mooier dan je geld op een bankrekening te laten staan, waardoor banken het misschien wel gebruiken om te beleggen in olie, wapens en andere lucratieve takken van de economie.

Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

Je kan al met een klein bedrag starten met beleggen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je voor een beleggingsplan kiest. Bij sommige banken kan dat dan al vanaf 25 of 30 euro per maand. Bij KBC kan je zelfs beleggen met je wisselgeld. Als je natuurlijk op grotere schaal wil beleggen, moet je toch al snel rekenen op een budget van minstens 1.000 euro, maar liefst hoger. Enkel op die manier kan je echt goed spreiden. Als je niet zelf wil beleggen kan je je portefeuille ook aan een vermogensbeheerder overlaten, maar dan moet je al een groter zakcentje hebben. Bij veel vermogensbeheerders spreken we van inlegbedragen vanaf honderdduizend euro.

Back to top button