Online geld verdienen door te verkopen op Bol

Eerder hadden we het al over hoe jij online geld kan verdienen door dropshipping. Het zijn heus niet alleen de kleine vissen die op die manier online geld verdienen, want ook grote spelers als bol.com passen het al jaren toe? Hierdoor kan jij eenvoudig online geld verdienen door succesvol te verkopen via bol. Natuurlijk is er heel wat dat je moet weten en dat leggen we allemaal voor je uit.

Wat is verkopen via bol?

Bol.com is natuurlijk een webwinkel met een eigen opslagruimte en eigen producten. Ze besteden veel geld aan marketing en bekendheid. Hierdoor behoort bol.com tot de grootste en bekendste webwinkels in Nederland en België, met ongelofelijk veel klanten. Dat is een voordeel waar ook jij van kan profiteren. Want ook jij kan producten verkopen op bol.com.

Ga je verkopen via bol.com, dan maak je een pagina aan voor je producten en wacht je tot het product wordt verkocht. Klanten maken het geld over aan bol.com en jij staat in voor de verzending en de opvolging. Ook bij retourtjes moet jij alles regelen. Bol.com maakt nadien het geld aan jou over. Door te verkopen via bol.com kan je snel veel producten verkopen, maar via bol zakelijk verkopen is natuurlijk niet gratis. Bol.com brengt ook zelf kosten in rekening, een soort van commissie omdat ze vraag en aanbod samen hebben gebracht. Bovendien kan je niet zomaar zakelijk verkopen via bol maar moet je eerst akkoord gaan met de samenwerkingsvoorwaarden. In die voorwaarden staat bijvoorbeeld dat je voor hetzelfde product op bol.com niet meer mag vragen dan in je eigen webwinkel.

Verder kan je zowel fysieke artikelen als digitale of zelfs tweedehands producten verkopen op Bol. De voorwaarde is wel dat ze in een van de categorieën passen. Deze categorieën zijn ruim geformuleerd en gaan bijvoorbeeld van “mooi & gezond” tot “speelgoed & hobby” en “kantoor & school”. Daarnaast zijn er natuurlijk wel nog een aantal logische beperkingen en mag je bijvoorbeeld geen vuurwapens verkopen op bol.

Hoe gaat verkopen via bol in zijn werk?

Er zijn twee manieren hoe je kan verkopen via Bol. Zo kan je als particulier verkopen via Bol of kan je zakelijk verkopen via bol. Zakelijk verkopen via bol is wel enkel toegestaan voor Belgische of Nederlandse ondernemingen.

Hoe werkt zakelijk verkopen via bol?

Wil je zakelijk verkopen via bol? Dan moet je eerst een btw-nummer hebben en een privéklantaccount hebben. Vervolgens moet je minimaal drie weken in het Belgisch Handelsregister ingeschreven zijn en pas dan kan je je aanmelden als zakelijke verkoper. Hiervoor surf je naar de webpagina zakelijk verkopen via Bol, log je in met je privéklantaccount en vul je de winkelgegevens in. Nadien moet je ook de gebruikersvoorwaarden accepteren. Wij raden aan om deze gebruikersvoorwaarden goed door te nemen omdat er toch wel een aantal belangrijke zaken in te vinden zijn. Eenmaal je de gebruikersvoorwaarden hebt geaccepteerd, ontvang je een brief met een verificatiecode en kan je je account activeren. Nu kan je zakelijk verkopen via bol. Hiervoor hoef je enkel nog productpagina’s aan te maken en natuurlijk je stock up-to-date te houden.

Hoe werkt als particulier verkopen op bol?

Je kan ook als particulier verkopen op bol. Als particulier kan je wel minder spullen verkopen via bol. Zo kan je bijvoorbeeld je tweedehands boeken verkopen via bol of kan je tweedehands dvd’s, blu-rays, cd’s en lp’s verkopen op bol. Bovendien kan je alleen spulletjes verkopen die al bij bol.com te koop staan. Het is vooral interessant om als student je boeken te verkopen via bol, maar als je echt flink wil verdienen, moet je toch wel zakelijk verkopen via bol.

Hoe verkopen op bol? Ook als particulier moet je al een privéaccount hebben en surf je naar de webpagina particulier verkopen op Bol. Je vult er eventjes je gegevens in en krijgt een mailtje. Je hoeft je account niet te activeren. Ook nu moet je akkoord gaan met allerhande voorwaarden. Het belangrijkste is dat je klanten een retourtermijn van 14 dagen moet gunnen. Wettelijk is dat als particuliere verkoper niet verplicht, maar daar ga je wel mee akkoord. Nu hoef je enkel nog even productpagina’s aan te maken en wacht je af tot de verkopen via bol binnenstromen.

Wat zijn de voor- en nadelen van verkopen op Bol?

Een aantal van deze voor- en nadelen kwamen hierboven al aan bod. Het zou zeker niet juist zijn om te zeggen dat verkopen via bol alleen maar voordelen heeft, maar anderzijds wegen ze wel goed op tegen de nadelen van via bol zakelijk verkopen.

Voordelen van verkopen op bol

Het grootste voordeel van verkopen op Bol is dat je meteen op een gigantisch netwerk van klanten rekent. Bol.com is voor veel mensen ook betrouwbaar en ze gaan er sneller tot een aankoop over. Hierdoor kan je sneller verkopen via bol dan via je eigen webwinkel. Je winstmarge ligt misschien net iets lager, maar ga je succesvol verkopen via bol dan houd je er alsnog meer aan over.

Nadelen van verkopen op bol

Naast deze mooie voordelen kent verkopen op bol ook nadelen. Zo moet je natuurlijk een commissie betalen zonder dat je producten duurder mogen zijn. Hierdoor zal verkopen op bol altijd minder opleveren dan verkopen via je eigen webshop, terwijl je eigenlijk je eigen concurrentie organiseert. Je moet al succesvol verkopen via bol om daar de vruchten van te plukken.

Daarnaast kan je niet zomaar zakelijk verkopen via bol maar moet je eerst akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden. Die voorwaarden zijn natuurlijk niet in jouw voordeel geschreven. Zo geef je bol.com onder andere het recht om de door jou gemaakte afbeeldingen ook in de toekomst te gebruiken, net zoals al je originele productbeschrijvingen. Daarnaast mag je bijvoorbeeld geen verzendkosten in rekening brengen en moet je gratis je producten verzenden. Dat is ook het geval als de bestelling minder dan 20 euro kost en de klant wél verzendkosten betaalt aan bol.com.

Ten slotte heeft bol.com natuurlijk inzage in al je cijfertjes. Als een product goed verkoopt, kunnen ze vervolgens zelf beslissen om het product in hun assortiment op te nemen. Ze kunnen vaak betere voorwaarden afdwingen en voor je het weet ben je door je eigen schuld uit de markt geconcurreerd. Eigenlijk geef je een concurrent toegang tot heel waardevolle en geheime informatie en daar moet je je toch vragen bij durven te stellen. Als je bijvoorbeeld zelfgemaakte telefoonhoesjes gaat verkopen, hoef je dit nadeel natuurlijk niet te vrezen. Maar als je als eerste Japanse popjes naar België brengt en ze vervolgens heel populair worden? Dan moet je je lucratieve business waarschijnlijk al snel uit handen geven.

Boekhouding koppelen aan bol.com

Ga je zakelijk verkopen via bol? Dan moet je natuurlijk ook netjes alles inboeken. Zeker als het je lukt om succesvol te verkopen via bol kan je al snel veel verkopen realiseren en voor je het weet ben je veel tijd kwijt aan je administratie. Gelukkig kan je steeds vaker je boekhouding aan bol koppelen, maar anderzijds kunnen nog niet alle boekhoudprogramma’s hiermee overweg. Bij onderstaande boekhoudsoftware kan het alvast wel.

Silvasoft

Silvasoft is een softwareleverancier waar je naast boekhoudsoftware ook facturatiesoftware, CRM-software et cetera afneemt. Ze staan bekend om hun scherpe prijzen en hun vele koppelingen. Zo kan je bijvoorbeeld je boekhoudsoftware koppelen aan bol.com. Deze koppeling zorgt ervoor dat er voor alle bestellingen via bol.com automatisch een factuur wordt aangemaakt in Silvasoft en dat die factuur ook automatisch in de boekhouding wordt opgenomen.

Exact

Ook de boekhoudsoftware van Exact kan je eenvoudig koppelen aan bol.com. Deze boekhoudsoftware is wel veel duurder dan de boekhoudsoftware van Silvasoft. De boekhoudsoftware van Exact is vooral een aanrader als je op zoek bent naar een optimale ondersteuning en eventueel zelfs een consultant bij je langs wilt laten komen. De koppeling met bol.com werkt verder ongeveer hetzelfde als bij Silvasoft.

Tip: boek over verkopen via bol

Verkopen via bol is toch anders dan verkopen via je eigen webwinkel. Succesvol verkopen via bol vergt een andere aanpak en niet iedereen zal dan ook meteen veel verkopen op bol. Daarom raden wij aan om je goed te informeren. Een aanrader is wat ons betreft het boek Geld verdienen via bol.com van Sander Roex en Tina Gosravani.

Dit boek over verkopen via bol leert je stap voor stap hoe je zakelijk kan verkopen via bol, maar gaat ook een stapje verder. Zo fileert het ongelofelijk goed de nadelen die we eerder benoemden en legt het zelfs uit hoe je ook binnen bol.com een eigen merk creëert. Daarnaast bevat het veel tips over voorraadmanagement, het hanteren van een geschikte prijsstrategie enzovoort. Dat doet het in slechts 144 pagina’s en in begrijpbare woorden. Wil je via bol zakelijk verkopen? Dan moet je dit boek eigenlijk wel gelezen hebben.

Cursussen over verkopen op bol

Naast bovenstaand boek zijn er natuurlijk ook wel een aantal cursussen waar je leert hoe je succesvol kan verkopen via bol. Deze cursussen zijn vaak een stuk duurder, maar behandelen wel alle aspecten. Bovendien ligt de focus vaak op meer verkopen via bol en weten de cursussen zich op die manier eenvoudig terug te verdienen. Volgende cursussen over verkopen via bol raden we zeker aan.

Bol Masterclass van Jia Ruan

Wil je leren verkopen via bol? Dan is de gratis online training van Jia Ruan een aanrader. Jia Ruan is een autoriteit op het gebied van online geld verdienen en geeft gratis trainingen over uiteenlopende thema’s, waaronder ook succesvol verkopen via bol. Hijzelf begon ooit met het verkopen van knuffels, die hem zo’n 1.200 euro per maand opleverden. Later wist hij die verkoop tot ruim 20.000 euro per maand op te schalen. Hij deelt graag zijn ervaringen en leert je hoe ook jij succesvol kan verkopen op bol.

Bol.com-ondernemerscursus van Skah

De plaatsen bij de masterclass van Jia Ruan zijn drukbezet en dus lukt het niet altijd om er meteen een cursus te volgen. Gelukkig zijn er nog alternatieven. Een voorbeeld daarvan is de bol.com-ondernemerscursus van Skah. Skah heeft al duizenden mensen geholpen met het opzetten van een winstgevende business op bol.com. Via zijn videotrainingen die zo’n twintig uur duren leer je stap voor stap hoe ook jij succesvol kan verkopen via bol.com. De video’s zijn van uitstekende kwaliteit en alles wordt heel begrijpelijk uitgelegd, terwijl je alles natuurlijk nog even opnieuw kan bekijken. Normaal gezien kost de bol.com-ondernemerscursus 997 euro, maar momenteel wordt de cursus gratis aangeboden.

Veelgestelde vragen over verkopen op bol

Verkopen via bol kan best wel een uitdaging zijn. Er is dan ook maar weinig informatie over te vinden. We weten natuurlijk wel dat je niet zomaar even een masterclass gaat volgen om meer te weten te komen. Daarom hebben we hieronder al een aantal veelgestelde vragen over verkopen via bol voor je beantwoord.

Hoeveel commissie moet ik betalen bij verkopen op bol?

Dat is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je verkoopt en om welk product het gaat. Als je bijvoorbeeld een sporthorloge verkoopt via bol, moet je een commissie van 10,8% betalen bovenop een vast bedrag van zo’n anderhalve euro. Bij veel producten ligt de commissie echter lager. Dat is bijvoorbeeld het geval als je elektrisch tuingereedschap (6,2%), een gps (5%) of een hogedrukreiniger (4,2%) verkoopt.

Wat zijn de servicenormen bij verkopen via bol?

Bol.com wil een hoge kwaliteit uitstralen en die eisen legt het ook aan de verkopers op. Daarom mogen maximaal 5% van het aantal bestellingen in vragen resulteren, moet het beoordelingscijfer minimaal 8 bedragen en moeten 88% van de bestellingen tijdig worden geleverd. Daarnaast gelden er nog talloze andere servicenormen. Van zodra een verkoper op een week minder dan 93% scoort op deze servicenormen, wordt hij aangesproken door bol.com. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je niet langer mag verkopen op bol.

Kan ik ook zelf een boek schrijven en verkopen op bol?

Ja, dat kan. Het is zelfs een heel lucratieve manier om online geld te verdienen. Hiervoor schrijf je een e-boek en vraag je een EAN- of ISBN-code aan, waarna je je e-boek op bol.com aanbiedt.

Hoe moet ik mijn producten verzenden bij verkopen op bol?

Hier heb je drie keuzes. In de eerste plaats kan je de verzending volledig zelf regelen. Je vraagt dan zelf de pakbon aan en regelt alles zelf. De Track & Trace-code moet je wel even ingeven zodat de koper alles kan volgen via de website van bol.com. Daarnaast kan je via bol.com ook een pakketzegel aanmaken. De verzendingskosten worden dan automatisch verrekend bij de uitbetaling. Ten slotte kan je het verzenden ook uitbesteden aan bol.com. Hierdoor komen je producten in het magazijn van bol.com te liggen en regelt bol.com alles voor jou. Deze piste is niet mogelijk wanneer je als particulier boeken wenst te verkopen via bol, enkel voor hen die via bol zakelijk verkopen is het uitbesteden van het logistiek proces mogelijk.

Back to top button