Online geld verdienen via dropshipping

Dropshipping is een eenvoudige manier om online geld te verdienen met een webwinkel, zonder dat je moet investeren of je zorgen moet maken over logistiek. Hoewel men het soms laat uitschijnen als een bijzonder lucratieve manier om snel rijk te worden, is dat helemaal niet het geval. De marges zijn vaak klein en daarom begin je beter niet halsoverkop aan dropshipping. Een goed financieel plan is onontbeerlijk, net zoals het opdoen van de nodige kennis. Wij delen onze ervaringen met dropshipping gratis met jou. Hieronder leggen we onder andere de kansen en uitdagingen van dropshipping uit, geven we mee waar je betrouwbare dropshippers kan vinden, verwijzen we je naar goede boeken en cursussen over dropshipping en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over dropshipping en dropshipping leveranciers.

Wat is een dropshipping business?

Dropshipping is een e-commercetechniek waarbij de producent, groothandel of leverancier rechtstreeks de producten aan de eindgebruiker levert, zonder dat deze instaat voor de verkoop. De verkoop wordt geregeld door de webwinkelier die in theorie een tussenpartij is, maar ten aanzien van de eindklant als verkoper fungeert. De tussenpartij kiest ook zelf de prijs van de goederen en zijn winst is afhankelijk van de marge en niet van een commissie.

Voordelen van dropshipping

Dropshipping heeft duidelijk veel voordelen. Bij dropshipping hoef je je immers geen zorgen te maken om logistiek, investeringen, voorraadbeheer, stockage enzovoort. Bovendien houd je in theorie ook geen restpartijen over en is het risico veel beperkter, bijvoorbeeld omdat jij je geen zorgen hoeft te maken over producten die over tijd zijn. Dropshipping is een goed idee als je wat kent van e-commerce en online verkoop, waarbij jij je kan focussen op de verkoop en dropshipping leveranciers met de rest. Bij de beste leveranciers is het zelfs mogelijk om het een en ander te automatiseren en dan wordt alles automatisch doorgestuurd naar dropshipping leveranciers in Europa of elders in de wereld. Zelfs terwijl je van de Spaanse zon geniet, blijf je verdienen.

Nadelen van dropshipping

Dropshipping kent duidelijk veel voordelen en het hoeft niet te verbazen dat veel starters en studenten voor dropshipping kiezen. Soms is dat het enige wat ze doen, maar soms gebruiken ze dropshipping om het eigen assortiment aan te vullen. Toch is het belangrijk om niet blind te zijn voor de nadelen van dropshipping.

Fysiek ben je misschien niet bezig met de logistiek en het inpakken van pakjes, maar juridisch ben je wel nog steeds verantwoordelijk. Als het pakje niet aankomt of schade oploopt, zal de eindklant jou aanspreken. Verkeerde levering? Jij bent de dupe. De eindklant gebruikt het herroepingsrecht? Dan komt alles bij jou terecht en moet jij het terugbetalen. In principe kan je hierover afspraken maken met je dropshipping leveranciers, maar vaak leggen zij de voorwaarden op en heb je daar als kleine webwinkelier weinig onderhandelingsmarge in. Dat is ook bij de beste leveranciers het geval. Enkel grote webwinkeliers kunnen betrouwbare dropshippers tot andere afspraken overtuigen.

Ten tweede zijn de marges bij dropshipping vaak beperkt. Dropshipping leveranciers dragen meer lasten en risico’s en rekenen die gewoon aan. Vaak is het zo dat dropshipping financieel minder voordelig is dan alles zelf inkopen en zelf doen.

Daarnaast beperkt dropshipping de mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld niet zelf even een kortingsbon of een geschenkje bij de zending stoppen of een pakje in de buurt zelf bezorgen.

Ten slotte leveren dropshipping leveranciers niet exclusief aan jou. Dat houdt in dat je automatisch te maken krijgt met concurrentie die net hetzelfde verkoopt als jou. Als ze ook al eens langer actief zijn en een groter klantenbestand hebben, kan dat moeilijk worden. Vaak blijkt het vooral interessant om je op niches te gooien waar de concurrentie minder groot is.

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is eigenlijk niets meer of minder dan het uitbesteden van het logistiek proces dat bij een webshop komt kijken. Dit besteed je uit aan je dropshipping leveranciers. Jij maakt een webwinkel en focust je op de verkoop. Daarnaast is het zelfs mogelijk om zonder eigen webwinkel een beroep te doen op dropshipping leveranciers. Zo is verkopen via bol en dropshipping perfect te combineren.

geld verdienen met dropshipping

Hoe werkt dropshipping via Shopify?

Shopify is een e-commerceplatform waarmee je eenvoudig een webshop begint. Het is mogelijk om je Shopify-webwinkel rechtstreeks te koppelen met je favoriete dropshipping leveranciers. Een handige tool hiervoor is Oberlo. Via Oberlo voeg je snel en eenvoudig producten toe en reken je op een netwerk van dropshipping leveranciers in Europa, waaronder dropshipping leveranciers van kleding, juwelen, gadgets, enzovoort.

Lees hier meer over dropshipping via Shopify en Oberlo

Hoe werkt dropshipping via Shoppagina?

De webshopsoftware van Shoppagina stelt je net als bij Shopify in staat om eenvoudig een eigen webwinkel te beginnen. Hier heb je geen tool zoals Oberlo, maar je kan natuurlijk eenvoudig zelf producten van je dropshipping leveranciers toevoegen. Vaak leveren leveranciers hun producten ook aan via een CSV en die kan je dan weer inladen in Shoppagina. Daarvoor moet je wel een Geavanceerd-abonnement hebben. Shoppagina is net iets goedkoper dan Shopify en je kan het zelfs 30 dagen gratis uitproberen.

Lees hier meer over dropshipping via Shoppagina

Hoe werkt dropshipping via Webnode?

Shopify en shoppagina zijn echte softwarepakketten die wel nog een beetje technische kennis vergen. Als je echt een online editor wilt waarin je rechtstreeks een webshop bouwt, raden wij Webnode aan. Je kiest zelf een van de vele sjablonen en je beheert je bestellingen online, terwijl je netjes je statistieken weergeeft. Ook hier moet je wel zelf even de producten van je dropshipping leveranciers toevoegen.

Lees hier meer over dropshipping via Webnode

Betrouwbare dropshippers en leveranciers in Europa 

Het vinden van betrouwbare dropshippers kan best wel een uitdaging zijn. Dropshippers hebben geen eigen webwinkel, daarvoor schakelen ze jou in, en ze zetten niet in op marketing. Het is net omdat ze niet willen investeren in marketing dat ze dropshipper worden. De aard van het beestje maakt ze dan ook iets minder eenvoudig te vinden. Als ze al te vinden zijn, gaat het vaak om tussenschakels die ook zelf dropshipping toepassen zonder dat ze zelf een stock hebben. Hierdoor worden de marges alleen maar kleiner.

De praktijk leert ons dat dat via Google niet zo goed lukt en dat dropshipping directories een beter alternatief zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om directories als SaleHoo en WorldwideBrands. Zij werken natuurlijk niet gratis, maar op lange termijn ben je toch goedkoper af dan als je voortdurend op de middleman rekent. Geef je liever geen geld uit aan directories? Overweeg dan om even aan te kloppen bij een van onderstaande tien betrouwbare dropshippers.

Hoe werkt dropshipping? Volg een cursus dropshipping!

Bij dropshipping zijn de marges klein en moet je er dan ook alles aan doen om meer verkopen af te ronden, het klantenbestand snel vorm te geven en de klanten te behouden. Dat vergt een bijzondere aanpak en de nodige voorbereiding. Wij raden daarom aan om altijd eerst een cursus dropshipping te volgen. Hoe werkt dropshipping? Wat is een dropshipping business? Hoe herken je betrouwbare dropshippers? Is verkopen via bol en dropshipping tegelijkertijd mogelijk? Hoe haal je meer uit je webwinkel? Het zijn vragen die tijdens een cursus dropshipping worden beantwoord. Plan je om een cursus dropshipping te volgen? Bekijk dan zeker even onderstaande websites.

Cursus dropshipping volgen bij Dropshipmastermind

Tijdens de cursus van Dropshipmastermind leer je hoe je succesvol onderneemt en een dropshippingonderneming opzet. Naast de cursus dropshipping krijg je ook toegang tot de community, groepscoaching, premiumthema’s voor Shopify enzovoort. De cursus werd volledig opgezet door René Cooiman die zijn rekeningen in het rood omzette tot een geslaagd concept met een maandelijkse omzet van zo’n 750.000 euro.

Cursus dropshipping volgen bij Udemy 

Via de Udemy-website kan je eenvoudig leren van topinstructies van over de hele wereld. Deze colleges zijn heel uitgebreid en gaan over uiteenlopende thema’s, gaande van dropshipping via AliExpress tot dropshipping via Shopify, het analyseren van cijfers enzovoort. Het mooie is dat je meteen ziet hoe lang een cursus dropshipping duurt en reviews van andere gebruikers leest, waardoor je zeker bent dat de cursus dropshipping ook echt zijn geld waard is.

Boeken over dropshipping

Het volgen van een (online) cursus over dropshipping is handig, maar hetzelfde kunnen we zeggen over naslagwerken waar je later nog even op kan terugblikken. Er zijn heel wat boeken over dropshipping, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Je hebt natuurlijk geen nood aan een algemeen boek met economische principes, maar zoekt wel naar een concreet boek waarin je echt leert hoe je dropshipping in de praktijk toepast. Onderstaande boeken hebben we zelf doorgenomen en zijn wat ons betreft aanraders. De beste boeken over dropshipping zijn Engelstalig. Er zijn wel wat Nederlandstalige boeken over dropshipping te vinden, maar dat zijn niet meteen aanraders.

Dropshipping: The Ultimate Beginner’s Guide, Justin Gibbs (Engels)

Justin Gibbs is een internetmarketeer die talloze boeken heeft geschreven over online ondernemen en regelmatig deelneemt aan lezingen. Hij is gespecialiseerd in het schrijven van websites en blogs over onder meer dropshipping en affiliate marketing. Zijn boek Dropshipping: The Ultimate Beginner’s Guide leest als een gids en legt uit hoe je een website opzet, betalingen accepteert, betrouwbare dropshippers vindt enzovoort. Een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in dropshipping en een leidraad wilt bij het uitschrijven van het ondernemingsplan.

The Ultimate Guide to Dropshipping, Andrew Youderian en Mark Hayes (Engels)

Het boek The Ultimate Guide to Dropshippingis vergelijkbaar met het boek van Justin Gibbs, ware het niet dat de focus nadrukkelijker gaat naar het vinden van producten en het realiseren van groei. Het is een goed boek voor wie reeds aan dropshipping doet of zich verder wil verdiepen in de wereld van dropshipping. Beginners raden we aan om eerst het boek van Justin Gibbs te lezen.

Dropshipping, Steve Goldman (Engels)

Dit boek leert hoe je zonder investeringen een dropshippingimperium opbouwt via websites als eBay en Amazon. Het is een goed boek voor wie aan dropshipping wil doen zonder een eigen website te moeten bouwen, of voor hen die naast hun eigen website ook gebruik willen maken van het netwerk van grote webwinkels die hun kanalen openstellen. Wij raden het boek Dropshipping zeker aan.

Veelgestelde vragen over dropshipping

Dropshipping is ook in België aan een snelle opmars bezig. Het aantal Belgische dropshipping leveranciers is vooralsnog vrij beperkt, maar opportuniteiten zijn er zeker. Heb je nog vragen over dropshipping? Dat is niet onlogisch want het blijft voor velen toch wel een vrij onbekend concept. Wij hebben alvast een aantal veelgestelde vragen van een antwoord voorzien.

In welke branches is dropshipping mogelijk?

Eigenlijk zijn er vrijwel geen beperkingen. In alle branches zijn er wel dropshipping leveranciers te vinden, maar in de praktijk moet je toch vooral even uitkijken naar kansen. In sommige branches is de concurrentie gewoon te groot en daarom kijk je maar beter naar niches.

Kan ik betere voorwaarden onderhandelen met dropshipping leveranciers?

Grote webwinkels doen dat voortdurend. Meer nog, bij webwinkels als bol.com kunnen dropshippers niet eens onderhandelen en krijgen ze de voorwaarden gewoon onder hun neus geschoven. Als kleine webwinkeluitbater is het vaak moeilijker om betere voorwaarden te onderhandelen. Soms kan het wel, bijvoorbeeld als je echt een mooi concept uitwerkt met veel potentieel en daarbij zeker wil zijn dat je dropshipping leveranciers de concurrentie niet bevoorraden. Sommige dropshipping leveranciers geven ook zelf aan dat ze voor zo’n samenwerkingen openstaan. Dat is onder andere het geval voor Dropshippen.nl (Online Monkey).

Is dropshipping iets voor mij?

Bij dropshipping heb je op een aantal aspecten geen invloed en daarom moet je vooral uitpakken met zaken die je wel kan beïnvloeden. Door bijvoorbeeld uit te blinken in het schrijven van perfecte productpagina’s, het optimaliseren van de salesfunnel, het personaliseren van bevestigingsmails, het aanbieden van een gepersonaliseerde aanpak et cetera. Omdat je niet zelf instaat voor de logistiek, dreig je ook al eens het overzicht te verliezen. Daarom is het gebruik van CRM-software aangeraden. Klinkt dat iets voor jou en heb je een beperkt investeringsbudget? Dan is dropshipping iets voor jou. Kan je meer investeren en wil je meer risico lopen? Dan kan je ook gewoon inkopen bij een groothandel. Dan reken je op grotere marges.

Is een buitenlandse dropshipping leverancier een goed idee?

Er zijn maar weinig dropshipping leveranciers in België actief en in de praktijk zal je dan ook altijd bij een buitenlandse dropshipping leverancier moeten aankloppen. Wij raden aan om een beroep te doen op Europese spelers. De consumentenwetgeving is overal in Europa identiek en bovendien krijg je niet te maken met douane- en invoerkosten. Wil je toch buiten Europa kijken? Kies dan vooral landen met een gelijkaardig beschermingsniveau, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vooral met Aziatische dropshipping leveranciers is het vaak opletten geblazen. De praktijk leert ons dat je hier eigenlijk nogal snel voor verrassingen komt te staan, waarbij pakjes verloren gaan, beschadigd worden, het niet duidelijk is wanneer ze aankomen enzovoort. Voor AliDropship maken we nog een uitzondering omdat zij toch al een mooie reputatie hebben opgebouwd, maar bij onbekende partijen raden we toch aan om enige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Back to top button