Online geld verdienen door te beleggen in aandelen
Beleggen in aandelen is een stuk risicovoller dan beleggen in obligaties, maar de potentiële winsten liggen natuurlijk wel hoger. Bovendien bestaan er verschillende methoden om de risico’s te beperken en toch nog steeds een mooi rendement te boeken, hoewel je altijd afhankelijk blijft van hoe de markt van vraag en aanbod evolueert. Hieronder leggen we het een en ander uit over beleggen in aandelen. We geven ook meteen mee hoe jij kan investeren in aandelen, waarop je zoal moet letten en hoe het praktisch gezien allemaal werkt.
- Wat zijn aandelen en wat is investeren in aandelen?
- Hoe investeren in aandelen?
- Hoe beleggen in aandelen # 1: een beleggersrekening
- Beleggen in aandelen via MeDirect
- Beleggen in aandelen via bpost bank
- Beleggen in aandelen via Hello Bank
- Hoe beleggen in aandelen # 2: een vermogensbeheerder
- Hoe beleggen in aandelen # 3: investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen
- Hoe beleggen in aandelen # 4: investeren in startups aandelen
- In welke aandelen beleggen?
- Hoe kies ik aandelen om in te beleggen?
- Belastingen en taksen bij beleggen in aandelen
- Boeken over beleggen in aandelen
- Leer beleggen als Warren Buffet van Hendrik Oude Nijhuis
- Slow beleggen van Peter van der Slikke
- Beleggen in bull- en bearmarkten van Ruerd Heeg
- Aandelen selecteren als waardebelegger van Ruerd Heeg
- Ethisch beleggen is voor iedereen van Siem de Ruijter e.a.
- Veelgestelde vragen over beleggen in aandelen
Wat zijn aandelen en wat is investeren in aandelen?
Vooraleer je gaat investeren in aandelen moet je natuurlijk goed weten wat aandelen zijn. Een aandeel valt samen te vatten als een waardepapier (hoewel het tegenwoordig steeds vaker elektronisch is) dat aangeeft dat je bepaalde rechten hebt met betrekking tot een vennootschap. Je bent voor een deeltje eigenaar van de onderneming en hebt ook recht op een stukje van de winst. Die winst wordt toegekend via een dividend. Als je 1% van de aandelen hebt, heb je dus ook recht op 1% van het dividend dat dat jaar wordt vrijgegeven. Op die manier kan investeren in aandelen dus wel wat opbrengen.
Opdat er ruimte zou zijn voor dividenden moet er natuurlijk wel winst worden gemaakt. Daarom moet je natuurlijk beleggen in aandelen van bedrijven die lekker veel winst maken. Toch is het natuurlijk ook niet zo eenvoudig en is het niet omdat een bedrijf winst maakt dat die winst ook naar de aandeelhouders stroomt. Sommige aandelen zijn echte dividendaandelen en andere bedrijven houden hun geld liever voor investeringen. Veel mensen houden ervan om te investeren in dividend aandelen, maar dat houdt ook risico’s in. Dividendaandelen riskeren natuurlijk dat ze onvoldoende innovatief zijn, terwijl niet-dividendaandelen de aandeelhouders onvoldoende tevreden houden. In de praktijk kan je maar beter investeren in aandelen van bedrijven die zowel dividend toekennen als investeren en daar een gezond evenwicht in vinden.
Toch is dividend niet de enige manier waarop je geld kan verdienen door geld te beleggen in aandelen. Aandelen vertegenwoordigen ook zelf een waarde, net zoals je pakje kauwgom of je rekenmachine. De waarde van zo’n aandeel is volledig afhankelijk van de markt van vraag en aanbod. Als er vandaag een belangrijke aankondiging wordt gedaan over een nieuw product schiet de waarde van de aandelen misschien wel de hoogte in, maar dat kan evengoed andersom gebeuren. Wil je slim in aandelen investeren, dan ga je in aandelen beleggen die ondergewaardeerd zijn en verkoop je ze vervolgens op het hoogtepunt. Het staat natuurlijk niet in de sterren geschreven wat een geschikt moment is om aandelen te kopen of te verkopen, maar je kan wel leren investeren in aandelen en bepaalde trends leren herkennen.
Hoe investeren in aandelen?
Er zijn verschillende manieren om te investeren in aandelen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf beleggen in aandelen of kan je het overlaten aan een vermogensbeheerder. Hierbij gaat het telkens om aandelen die op de beurs zijn genoteerd. Niet alle aandelen zijn echter op de beurs te vinden en je kan ook gewoon in dergelijke aandelen investeren. Zo zal de besloten vennootschap van de lokale slager waarschijnlijk niet-beursgenoteerd zijn. Investeren in aandelen van niet-beursgenoteerde ondernemingen is iets moeilijker, maar niet onmogelijk. Ten slotte is het mogelijk om te investeren in startups aandelen.
Hoe beleggen in aandelen # 1: een beleggersrekening
Een eerste manier om te beleggen in obligaties of aandelen is door een beleggersrekening te openen. Op een beleggersrekening, die je kan openen bij de bank, bewaar je dan digitaal de aangekochte aandelen. Je kan op die manier aandelen kopen en verkopen, dividend ontvangen enzovoort. Je kan zelfs beleggen in Amerikaanse aandelen, beleggen in waterstof aandelen of starten met beleggen in aandelen uit China. De mogelijkheden (en kosten) verschillen echter van bank tot bank. Wij raden aan om te beleggen in aandelen of obligaties via een beleggersrekening van een van onderstaande banken.
Beleggen in aandelen via MeDirect
MeDirect heeft een beleggersrekening waarmee je heel goedkoop kan investeren in aandelen. MeDirect staat vooral bekend omwille van de kant-en-klare beleggingsplannen en de ruime keuze aan beleggingsfondsen, maar je kan er ook gewoon investeren in aandelen. Je bent wel beperkt tot aandelen op de grote beurzen in de VS en in Europa.
Beleggen in aandelen via bpost bank
Bpost bank heeft een gratis beleggersrekening, zonder dossierkosten en zonder bewaarloon. Uiteraard rekent men wel commissies aan en krijg je gewoon te maken met de taks op de beursverrichtingen. Het makelaarsloon ligt wel nooit hoger dan 1%. Beleggen in aandelen via bpost bank is vooral interessant omdat je er rekent op verregaand advies. Zeker als je met grotere bedragen gaat investeren in aandelen raden wij de beleggersrekening van bpost bank aan.
Beleggen in aandelen via Hello Bank
Van zodra je meer dan 1.000 euro wil beleggen in aandelen, raden wij aan om te beleggen via het beleggersplatform Lucy van Hello Bank. Lucy is een robot die helpt met beleggen in aandelen voor beginners. De kennis van Lucy is gebaseerd op die van beleggingsexperts en alles verloopt volledig online. Het mooie is dat je het allemaal eerst even gratis kan uitproberen. Voor erg grote bedragen van enkele tienduizenden euro’s zijn er wel betere oplossingen.
Hoe beleggen in aandelen # 2: een vermogensbeheerder
Eenmaal je een mooi spaarboekje hebt van zo’n 100.000 euro of meer, wordt beleggen in aandelen heel tijdrovend. Of toch als je het investeren in aandelen enigszins slim wil aanpakken. Vanaf zo’n moment wordt het interessant om een beroep te doen op een vermogensbeheerder. Dan moet je niet leren beleggen in aandelen en weet je dat je geld in goede handen is. De vermogensbeheerder zal voor jou investeren in aandelen.
Een vermogensbeheerder beheert verschillende portefeuilles en volgt de markt dag en nacht op, zodat je geen opportuniteiten mist en geen onnodige risico’s loopt. Een vermogensbeheerder is niet gratis, maar een goede vermogensbeheerder weet zich ook gewoon terug te verdienen. De te behalen resultaten zijn wel afhankelijk van de gekozen vermogensbeheerders. Sommige vermogensbeheerders kunnen beter investeren in aandelen en dat levert natuurlijk ook wat extra op.
Vanuit onze eigen ervaringen raden wij de vermogensbeheerders van BinckBank aan. De vermogensbeheerders maken er een beheerplan op maat en bewaken voortdurend je kapitaal. Er zijn bovendien geen in- of uitstapkosten terwijl de beheervergoeding toch heel laag is (0,3% tot 0,75%). Bovendien is het hier al mogelijk om te beleggen vanaf 10.000 euro, terwijl dat bedrag bij veel vermogensbeheerders vaak minstens tien keer hoger ligt. Het is ook gewoon een ideale oplossing als je niet wil leren beleggen in aandelen.
Hoe beleggen in aandelen # 3: investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen
Beursgenoteerde ondernemingen hebben het voordeel dat hun aandelen vlot verhandelbaar zijn, maar toch kan je ook bij niet-beursgenoteerde ondernemingen vaak mooie resultaten boeken. De winstmarge is hier nog heel groot, maar ze zijn wel moeilijker te vinden. Bovendien is het overnameproces iets ingewikkelder en moet je de cijfertjes nauwgezet ontleden. Omwille van de complexiteit is het niet mogelijk om alle aspecten van investeren in aandelen van niet-beursgenoteerde ondernemingen op deze pagina te bespreken, maar later komen we hier zeker op terug.
Hoe beleggen in aandelen # 4: investeren in startups aandelen
Start-ups zijn vaak op zoek naar investeerders en daarbij zijn er verschillende formules mogelijk. Vaak gaat het om achtergestelde leningen die ook wel interessant zijn omwille van de fiscale voordelen, maar soms koop je ook echt aandelen van de onderneming. Het vinden van start-ups die investeerders zoeken blijft een uitdaging, maar er zijn steeds meer platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bolero Crowdfunding is veruit het bekendste, maar slechts uitzonderlijk kan je er investeren in aandelen. Vaak gaat het ook daar om (achtergestelde) obligaties.
In welke aandelen beleggen?
Natuurlijk kunnen wij niet zomaar zeggen in welke aandelen je moet beleggen en of je nu moet beleggen in fondsen of aandelen. Wel is het zo dat je bij een goede beleggingsstrategie steeds in verschillende sectoren investeert. Een negatieve gebeurtenis in de ene sector haalt dan nog niet de volledige portefeuille onderuit. Daarnaast investeer je ook in verschillende landen en zo dus ook op verschillende beurzen. De reden hiervoor is identiek: een lokale gebeurtenis, zoals een oorlog of een natuurlijke catastrofe, doet niet meteen de volledige portefeuille kelderen. Overigens geldt zo’n vorm van risicospreiding niet alleen ten aanzien van aandelen. Zo is het bijvoorbeeld aangeraden om niet alleen te investeren in aandelen maar bijvoorbeeld ook in goud, fysiek vastgoed et cetera.
Verschillende beurzen
Aandelen die beursgenoteerd zijn staan op de beurs en zijn er vrij verhandelbaar. Dat weten velen, maar wat velen dan weer niet weten is dat er ook verschillende beurzen zijn. Ze verschillen omdat ze andere regels opleggen, andere bedrijven toelaten enzovoort. De verplichtingen variëren vooral op het vlak van de informatie die de bedrijven aan hun aandeelhouders moeten verstrekken. Over het algemeen zijn de regels meestal wel vrij gelijkaardig, of toch wat de gereglementeerde markten betreft. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandelen die op Euronext Brussels of Euronext Amsterdam genoteerd zijn. Hier investeren in aandelen is altijd een goed idee.
Op de niet-gereglementeerde markten zijn de regels soms minder strikt. Een voorbeeld daarvan is Alternext, een effectenbeurs voor kleine en middelgrote bedrijven. Hier zijn de genoteerde bedrijven bijvoorbeeld niet verplicht om kwartaalcijfers te publiceren en mee te delen. Op dergelijke niet-gereglementeerde markten is investeren in aandelen iets minder populair en je begrijpt natuurlijk wel waarom. Toch kan je ook daar koopjes doen.
Omdat het aangeraden is om territoriaal gespreid te investeren in aandelen, zal je in de praktijk ook op verschillende beurzen investeren in aandelen. Op welke beurzen dat allemaal kan, verschilt van beleggersrekening tot beleggersrekening.
Verschillende sectoren
Niet alleen ga je territoriaal gespreid investeren, maar bovendien investeer je ook in aandelen van verschillende sectoren. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in water aandelen, investeren in aandelen van techbedrijven, beleggen in de farmaceuticasector enzovoort. Over het algemeen heeft men het over elf verschillende sectoren:
- Vastgoedsector
- Technologiesector
- Grondstofsector
- Sector voor basisconsumptie
- Sector voor luxeconsumptie
- Financiële sector
- Energiesector
- Sector van nutsbedrijven
- Telecomsector
- Gezondheidssector
- Industriesector
Het is aangeraden om gespreid te investeren in aandelen van verschillende sectoren. Deze opdeling wordt echter vooral in de lectuur gemaakt en is in de praktijk niet altijd even eenvoudig te maken. Lang niet elk bedrijf laat zich even goed in dit keurslijf passen. Zo is er bijvoorbeeld Tesla dat zowel luxeauto’s (luxeconsumptie) maakt als zonnepanelen en powerwalls (energiesector). Dan ben je eigenlijk al meteen in twee sectoren actief. Sommige beursgenoteerde bedrijven passen bovendien niet in het lijstje van bovenstaande sectoren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor beursgenoteerde voetbalclubs als Ajax en Borussia Dortmund. Dat wil echter niet zeggen dat je niet mag investeren in aandelen van voetbalclubs.
Hoe kies ik aandelen om in te beleggen?
Je kan natuurlijk het lot laten beslissen, maar er zijn heus wel betere manieren om te investeren in aandelen. Hierboven hadden we het bijvoorbeeld al over het belang van een gediversifieerde portefeuille. Eenmaal je besloten hebt om in een bepaalde sector en in een bepaald gebied te investeren, moet je nog even de beschikbare aandelen identificeren. Hiervoor houd je rekening met:
- De cashflow van het bedrijf. Het is belangrijk dat een bedrijf een positieve cashflow heeft, maar bovendien moet je ook goed weten waar het geld vandaan komt. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat McDonald’s winst maakt door fastfood te verkopen, maar in de praktijk zijn vrijwel alle inkomsten afkomstig van franchisingvergoedingen en de verhuur van panden aan de franchisenemers. Hierdoor koppel je je dus niet meteen los van de risico’s uit de vastgoedsector
- Omzet van het bedrijf (hoe meer omzet, hoe beter het de kosten kan dragen)
- Duurzaamheid en toekomstperspectief (geen waardeverlies op lange termijn)
- Benodigd kapitaal (hoe minder kapitaal er nodig is, hoe meer geld voor dividenden)
- Aandelenprijs (bepalend voor het rendement)
Belastingen en taksen bij beleggen in aandelen
Het beheer van het privévermogen wordt in België niet belast. Het investeren in aandelen is voor de fiscus net hetzelfde als het kopen van een oldtimer en die later met winst verkopen. Zolang het normaal beheer van het privévermogen niet wordt overschreden, moet je dus geen belastingen betalen op de winst. Het keerpunt van belastingvrij investeren in aandelen is natuurlijk dat je eventuele verliezen ook niet fiscaal kan aftrekken.
Anderzijds is het zo dat speculeren schadelijk is voor de economie. Daarom zijn er verschillende belastingen in het leven geroepen om speculeren te voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld de beurstaks. De beurstaks is een taks die je moet betalen telkens wanneer je aandelen koopt of verkoopt. Het bedraagt 0,35% met een maximum van 1.600 euro. Hierdoor wordt snel kopen en verkopen minder interessant. Daarnaast was er ook de effectentaks van 0,15% voor wie meer dan 500.000 euro kon investeren in aandelen, maar die is door het Grondwettelijk Hof vernietigd omdat het discriminerend zou zijn.
Ten slotte is er nog de bijzondere fiscale behandeling van uitgekeerde dividenden. Op deze dividenden wordt aan de bron 30% roerende voorheffing ingehouden. Tot een maximum van 800 euro aan dividenden (aanslagjaar 2021: max. 240 euro roerende voorheffing of 30% x 800 euro) kan je de betaalde roerende voorheffing echter wel gewoon verrekenen met je belastingen. Kleine beleggers krijgen het dus gewoon terug.
Boeken over beleggen in aandelen
Wij raden aan om niet zomaar te investeren in aandelen, maar je eerst goed in te lezen. Bovendien moet je rekening houden met een aantal economische principes. Als je hier geen kaas van hebt gegeten, bevelen we aan om eerst een aantal boeken door te nemen. Hieronder geven we onze persoonlijke favorieten weer.
Leer beleggen als Warren Buffet van Hendrik Oude Nijhuis
Warren Buffet is natuurlijk de grote naam als het gaat om succesvol beleggen in aandelen. Hij begon ooit met honderd dollar en wist zo een vermogen van tientallen miljarden dollars op te bouwen. In dit boek leer je meer over de theorie achter zijn beleggingsstrategie, maar krijg je ook een aantal praktische inzichten mee. Het boek Leer beleggen als Warren Buffet is heel Amerikaans geschreven, maar dat maakt het meteen ook heel toegankelijk. Zeker als je een boek zoekt over beleggen in aandelen voor beginners, is het wat ons betreft een aanrader.
Slow beleggen van Peter van der Slikke
Een van de grootste problemen is dat er op elke straathoek wel iemand staat die beweert hoe je snel geld kan verdienen door te investeren in aandelen. De beste beleggingsstrategie is er echter een op de lange termijn. Vanuit dat opzicht is het boek Slow beleggen van Peter van der Slikke een aanrader. Dit boek gaat over het langetermijnbeleggen en het beperken van risico’s, twee kenmerken van een succesvolle beleggingsstrategie. Het boek is geschreven door Peter van der Slikke, een in Nederland heel bekende vermogensbeheerder, en de royalty’s van het boek gaan naar goede doelen.
Beleggen in bull- en bearmarkten van Ruerd Heeg
Het boek beleggen in bull- en bearmarkten is een zeer onderhoudend boek met heel veel praktische verwijzingen. Het focust op het aanleggen van een gespreide portefeuille en helpt de beginnende belegger stap voor stap met het maken van de juiste keuzes.
Aandelen selecteren als waardebelegger van Ruerd Heeg
Het boek Aandelen selecteren als waardebelegger is een ander werk van Ruerd Heeg en helpt bij het identificeren van ondergewaardeerde aandelen. Het boek geeft aan hoe je de reële waarde van een aandeel kan bepalen en geeft een aantal praktische tips mee voor de beoordeling van het bedrijfsmanagement. Ook de beurspsychologie en -statistiek komen aan bod. Dankzij de vele praktijkvoorbeelden en beursverhalen is het boek heel toegankelijk geschreven en absoluut een aanrader voor de beginnende belegger.
Ethisch beleggen is voor iedereen van Siem de Ruijter e.a.
Het is niet omdat je gaat beleggen in aandelen dat je je moreel kompas hoeft weg te gooien. Het boek Ethisch beleggen is voor iedereen focust enkel en alleen op ethisch beleggen en is zowel geschikt voor de ervaren als beginnende belegger die zich wil verdiepen in de wereld van ethisch beleggen. Het toont aan dat er meer is dan winstbejag en dat er voor iedereen opportuniteiten te vinden zijn.
Veelgestelde vragen over beleggen in aandelen
Ben je van plan om te investeren in aandelen? Een aantal praktische zaken hebben we hierboven nog niet behandeld. In bovenstaande boeken komen ze echter uitgebreid aan bod. Bovendien vind je hieronder het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over investeren in aandelen.
Hoeveel moet ik beleggen in aandelen?
Dat is natuurlijk je eigen keuze. Hoe dan ook beleg je niets dat je niet kan missen. Wanneer je gaat beleggen in aandelen, weet je niet wanneer je winst gaat verzilveren. Misschien verkoop je binnen enkele maanden met winst, maar dat kan ook jaren duren. Het is niet de bedoeling dat je je aandelen moet verkopen omdat je het geld nodig hebt. Veel banken raden aan om minstens zes maandlonen of 15.000 euro spaargeld opzij te zetten vooraleer je begint met investeren.
Houd er daarnaast rekening mee dat je maar beter niet alles gaat investeren in aandelen. Hoe jonger je bent, hoe meer risico’s je kan nemen. Je hebt dan nog meer tijd om te wachten en slechte perioden te overbruggen. Over het algemeen geldt dat je als dertiger 30% moet beleggen in veilige instrumenten en 70% mag naar risicovolle investeringen zoals aandelen gaan. Op je vijftigste is dat dan weer fiftyfifty.
Hoeveel aandelen moet ik in mijn portefeuille hebben?
Hoe meer aandelen, hoe meer je het risico spreidt. Anderzijds wordt het dan moeilijker om van de voordelen van één aandeel te genieten en kan je moeilijker je aandelen opvolgen. Het vinden van een ideaal evenwicht is dus belangrijk.
Onderzoek wijst uit dat je bij twee aandelen het risico van één individueel aandeel met 46% verlaagt. Bij acht aandelen wordt dat 81%, bij 16 aandelen wordt dat 93%, bij 32 aandelen wordt dat 96% en vooraleer we aan 99% komen moeten we al vijfhonderd verschillende aandelen hebben. Vanaf een bepaald punt is extra aandelen toevoegen dus eigenlijk niet meer interessant en zorgt het er alleen maar voor dat je de bedrijven goed kent. Voor een particuliere belegger volstaan tien aandelen, maar zorg dan wel dat het gaat om aandelen van verschillende sectoren en regio’s.