Online geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen is mogelijk, maar verwacht vooral niet dat je op korte termijn veel geld kan verdienen met bloggen. Het is echter wel mogelijk om een passief inkomen op te bouwen omdat al je blogs online blijven staan en je dus blijvend kan verdienen met bloggen. Toch zal niet elke blog winstgevend zijn en moet je natuurlijk ook investeren. Wij leggen uit waarop je moet letten als je geld wil verdienen met bloggen en helpen je op de goede weg.

Wat is een blog?

Een blog of een weblog is een website waarop op regelmatige basis, bijvoorbeeld dagelijks of zelfs vaker, een informatief logboek wordt bijgehouden. Zo’n informatief logboek kan over de auteur zelf gaan, over een bepaald thema of over meerdere thema’s. Bovendien kan het informatief logboek in verschillende versies worden aangeboden. Zo zijn er blogs die het enkel doen met video’s (ook wel eens vlogs genoemd), met podcasts of met foto’s, maar vaak gaat het om een mix van verschillende vormen van informatie. Eveneens kenmerkend aan een blog is dat de lezers vaak de mogelijkheid hebben om te reageren of om in interactie te gaan met de auteur en met elkaar.

In principe is ook een tweet een vorm van bloggen. Dit wordt dan wel microblogging genoemd. Op die manier geld verdienen met bloggen is wel moeilijker. Daarnaast kunnen Facebook en Instagram ook perfect als blog worden gebruikt. Vaak spreken we dan over “influencers”.

Er zijn zowel bekende als minder bekende personen die bloggen en het is heus niet altijd de bedoeling om geld te verdienen met bloggen. Voorbeelden van frequente bloggers zijn Donald Trump (vooral actief op microblogsite Twitter) en Yoani Sánchez die voor haar blogs zelfs de Nederlandse Prins Claus-prijs won.

Hoe kan ik geld verdienen met bloggen?

Politici bloggen vaak om bekendheid te vergaren of te behouden en anderen doen het vooral als hobby, maar er valt wel degelijk geld te verdienen met bloggen. Er bestaan verschillende manieren waarop je geld kan verdienen met bloggen. Vaak is het combineren van deze manieren het interessantst en zo je inkomsten door te bloggen verder te vergroten.

Bloggen voor geld door advertenties weer te geven

Een eerste manier om te bloggen voor geld is door advertenties op je blog weer te geven. Telkens wanneer een websitebezoeker een advertentie ziet of, nog beter, op een advertentie klikt, ontvang je geld. Omdat je blogs altijd online blijven staan, kan je niet alleen geld verdienen met bloggen maar bouw je ook aan een passief inkomen. Hoe meer websitebezoekers je hebt, hoe meer je kan verdienen met bloggen. De bekendste manier om geld te verdienen met bloggen is door advertenties van Google Adsense weer te geven. Er zijn echter ook alternatieven. Het gaat dan om websites als Media.net en Evadav.

Geld verdienen met bloggen door advertorials te publiceren

Naast advertenties is het mogelijk om advertorials te publiceren op je blog en op deze manier geld te verdienen met bloggen. Bij dergelijke advertorials gaat het om advertenties die ook informatief zijn en vrijwel niet van je blogcontent vallen te onderscheiden. Omdat ze ook een meerwaarde hebben voor je bezoekers is het vaak prettiger lezen. Een voorbeeld van een advertorial is een bericht over de ideale kantoorinrichting waarbij je doorlinkt naar de bureaustoelen van de lokale stoelenwinkel. Op deze manier geld verdienen met bloggen is leuker, maar het is wel knap lastig om adverteerders te vinden. Gelukkig zijn er ook platformen die vraag en aanbod samen helpen te brengen. Platformen die wij aanraden zijn:

 • LinkPizza (vooral focus op blogwebsites en YouTube)
 • Tim (vooral focus op instagram)
 • Juulr (sociale media en blogs van influencers)
 • Influenzo (Vlaams influencerplatform)
 • Hulc.nl (focus op blogwebsites)

Geld verdienen met bloggen via affiliateprogramma’s

Daarnaast is het ook mogelijk om te bloggen voor geld door gesponsorde linkjes naar webshops op te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een blog schrijft over je favoriete boeken van dit jaar, kan je je lezers meteen doorverwijzen naar bol.com waar ze de boeken kunnen aanschaffen. Hiervoor gebruik je een gesponsorde link en ontvang je een commissie voor de verkoop. Natuurlijk moet de webshop wel een affiliateprogramma lopen hebben. Via volgende websites vind je eenvoudig affiliateprogramma’s die bij je blog passen:

Lees zeker ook even onze pagina over online geld verdienen met affiliate marketing waar je nog heel wat andere handige tools en websites vindt.

Cadeautjes krijgen

Als blogger krijg je soms gratis zaken. Als reisblogger kan je bijvoorbeeld een snoepreisje krijgen in ruil voor een eerlijke recensie. En als beautyblogster is het niet gek dat sommige fabrikanten je met plezier gratis mascara opsturen als je het maar even gebruikt in een van je blogs. Met dergelijke weggevertjes betaal je natuurlijk de rekeningen nog niet en misschien gaat het dan wel niet om geld verdienen met bloggen, maar het zijn toch mooie extraatjes waarmee je soms ook echt kan besparen.

Blogs met winst verkopen

Na verloop van tijd kan de waarde van je blog flink stijgen, bijvoorbeeld omdat je een echte autoriteit wordt in je vakgebied en een levendige community hebt. Dat maakt het voor anderen interessant om de blog zelf uit te baten en een winstgevend model op poten te zetten. Het vinden van potentiële kopers is niet eenvoudig, maar er zijn wel een aantal grote mediabedrijven die vaak blogs kopen. iPublishing is veruit de bekendste. Daarnaast kan je natuurlijk je blog aanbieden via websites als sitedeals.nl.

Geld verdienen met bloggen voor anderen

Heb je een vlotte pen? Dan kan je ook geld verdienen met bloggen voor anderen. Er zijn bijvoorbeeld websites waarop je blogs kan publiceren en waarbij je een deel van de advertentie-inkomsten krijgt. Het voordeel is dat je daarbij niets hoeft te investeren en je meteen profiteert van de populariteit van de website, maar de potentiële inkomsten liggen natuurlijk wel lager dan wanneer je zelf een eigen blog begint. Wij raden aan om op deze manier te beginnen met geld verdienen met bloggen. Als dat goed lukt, kan je ook andere manieren van geld verdienen met bloggen ontdekken. Voorbeelden van websites waarbij je op deze manier kan bloggen voor geld:

 • Artikeltjes.com (heel veel categorieën)
 • LeerWiki.nl (commerciële versie van Wikipedia)
 • Plazilla.com (mogelijk om een heel groot doelpubliek te bereiken én je kan hier affiliate-links publiceren)

Een tweede manier is door je rechtstreeks te laten betalen voor je blogs. Dan draag je eigenlijk het auteursrecht over aan een klant die de tekst mag publiceren. De advertentie-inkomsten zijn dan voor je klant, maar je krijgt wel meteen meer geld. Hiervoor moet je natuurlijk wel zelfstandig worden en bovendien is het best lastig om klanten te vinden. Gelukkig bestaan er wel platformen die vraag en aanbod samenbrengen:

Met wat voor blog kan ik veel geld verdienen?

Lang niet alle blogs vallen even goed te monetizen. Ga je bijvoorbeeld een juridische blog beginnen? Dan weet je dat het moeilijk wordt. Belgische advocaten zijn gebonden aan een strenge deontologie en mogen niet zomaar reclame maken. Als hobby kan het natuurlijk wel, maar als je goed wil verdienen zijn er betere sectoren. Alles wat bijvoorbeeld met verzekeringen, reizen, wonen en energie te maken heeft valt al veel eenvoudiger te monetizen.

Het belangrijkste is natuurlijk wel dat het onderwerp je ook aanspreekt en je bij het onderwerp blijft. Maak je blog daarnaast ook persoonlijk en publiceer waardevolle content. Wees zeker geen copycat maar word de referentie waar anderen van kopiëren. En vergeet natuurlijk niet in te grijpen als ze dat doen. Als je deze basisregels opvolgt, kan je op termijn veel geld verdienen met bloggen. Op termijn, want vaak duurt het langer dan een jaar vooraleer je echt kan verdienen met bloggen.

Hoe maak ik een eigen blog?

Om geld te verdienen met bloggen moet je natuurlijk eerst een eigen blog hebben. Het maken van een blog is helemaal niet zo moeilijk. Er bestaan verschillende manieren waarop je een eigen blog kan maken. Hieronder leggen we uit wat je allemaal nodig hebt om geld te verdienen met bloggen.

Hosting

In de eerste plaats heb je een host nodig. Een host zet je blog op het internet en zorgt ervoor dat je blog toegankelijk is. Wat je betaalt, is vaak afhankelijk van wat je nodig hebt. Meer opslagruimte en meer bezoekers zullen je dus ook meer kosten. Het voordeel is dat je in het begin vaak nog niet veel hoeft te betalen. Dat moet pas later, wanneer je ook echt geld kan verdienen met bloggen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare host die een goede uptime kan garanderen en alles netjes beveiligt. Aanraders zijn wat ons betreft:

Een eigen domeinnaam

Je kan pas geld verdienen met bloggen als bezoekers ook de weg naar je website vinden. Een domeinnaam is dan ook noodzakelijk. Bij alle bovenstaande hosts kan je meteen ook een domeinnaam aanschaffen. Als je al een website hebt maar geen domeinnaam, kan je deze ook kopen via one.com. Zowel een .be- als een .nl-domeinnaam is er mogelijk, net zoals veel andere domeinnamen.

Een CMS

Met een CMS of contentmanagementsysteem voeg je eenvoudig nieuwe content aan je blog toe, zonder dat je daarvoor technische kennis hoeft te hebben. Er zijn verschillende contentmanagementsystemen mogelijk, maar als beginnende blogger raden we toch gewoon WordPress aan. Via WordPress maak je snel en eenvoudig pagina’s en blogs aan en dankzij de vele plug-ins zet je je blog meteen naar je hand. Bij alle bovenstaande hosts behoort WordPress-hosting tot de mogelijkheden. Dan hoef je verder niks te doen want de CMS is al gewoon geïnstalleerd.

Template

Een goede blog moet niet alleen goede content bevatten, maar moet er ook nog eens goed uitzien. Op het internet zijn er gratis templates te vinden, maar die worden vaak al veelvuldig gebruikt. Gelukkig kan je ook templates kopen en kosten die vaak niet meer dan honderd euro. Een kleine investering vooraleer je kan bloggen voor geld. Betrouwbare marktplaatsen waar je templates kan vinden zijn:

Meteen beginnen bloggen voor geld

Er bestaan ook alternatieven waarbij je meteen een blog opzet, hosting hebt, een domeinnaam kiest en kiest uit een set van personaliseerbare templates. Het heeft gebruiksgemak als voordeel, maar op lange termijn zijn dergelijke oplossingen vaak iets duurder. Heb je geen technische kennis en ga je voor de eenvoudigste oplossing? Dan raden we een van volgende blogmakers aan:

 • Webnode (heel gebruiksvriendelijk)
 • Wix (ook mogelijk om een specialist in te huren)
 • Jimdo (incl. mediabibliotheek met rechtenvrije foto’s)

Boeken over geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen klinkt mooi, maar lang niet elke blog wordt uiteindelijk ook een succes. Gelukkig kan je wel leren van de fouten van anderen en je maximaal voorbereiden op je debuut als blogger. Er zijn enkele goede boeken die daarbij helpen, maar er zijn er ook die je beter links laat liggen. Hieronder hebben we de boeken die wij gelezen hebben en die ons echt wel bevielen opgenomen.

De kleine Bloggen voor dummies, Evelien Bruins

Waarschijnlijk heb je wel al gehoord van de voor dummies-reeks. Het gaat om boeken waarbij diverse thema’s op een ongelofelijk eenvoudige manier worden uitgelegd, vaak vanuit een praktijkgerichte hoek. En dat is ook wat de kleine Bloggen voor dummies doet. Dit boek is er voor iedereen die van plan is om te starten met bloggen en vloggen. Het legt uit hoe je een eigen blog bouwt, hoe je je blogs leesbaar houdt en hoe je geld kan verdienen met bloggen. Het is een absolute aanrader.

Bloggen doe je zo, Esther Molenaar

Het boek Bloggen doe je zo is een stuk diepgaander dan voorgaand boek en gaat echt over hoe je het bloggen in de praktijk brengt. Het is wel gericht op startende bloggers, maar het focust eerder op het opbouwen van een waardevolle blog die ook effectief wat oplevert. Dit gaat van introductie in SEO tot het promoten via sociale media en het creëren van een expertstatus. Esther Molenaar geeft regelmatig lezingen en weet alles op een heel toegankelijke manier te brengen. Wat ons betreft is het een echt basiswerk dat elke beginnende blogger zou moeten lezen.

How blogs work, Stephanie Duval

Het boek How blogs work is een bloghandboek vol waardevolle tips. Het leert je om meer te halen uit je blog en geeft aan hoe je van je blog een merk kan maken. Stephanie is zelf een ervaren blogster en schrijft vanuit haar eigen ervaring, maar ging ook te rade bij bloggers in het binnen- en buitenland. Verwacht je aan een praktijkgericht boek met handige tips & tricks, maar neem vooraf zeker even voorgaande boeken door want vaak wordt er toch al enige basiskennis verwacht.

Check je Column, Anne Boerrigter en Eric Tiggeler

Succesvol bloggen is meer dan alleen het bouwen van een merk of het promoten van je blog. Op het einde van de rit zijn het vaak de woorden die het moeten doen en het is hiermee dat het boek Check je column helpt. Dit boek bevat heldere schrijftips voor blogs en columns. Het is het eerste Nederlandstalig boekje over het schrijven van columns en staat vol met smakelijke voorbeelden. Als je van plan bent om columns op je blog te publiceren, is het een boek dat je moet gelezen hebben.

Cursussen over bloggen

Je kan dan wel veel lezen over bloggen, maar de beste leerschool is natuurlijk gewoon door zelf aan het schrijven te gaan. Daarvoor hoef je nog niet meteen een eigen blog te beginnen, maar een praktijkgerichte cursus is toch wel een must. Lang niet alle cursussen zijn even goed, maar volgende cursussen over bloggen voor geld bevelen we toch graag aan.

Blogging For Beginners: Start a Blog Discover Passive Income

Deze cursus over geld verdienen met bloggen is een aanrader en komt met een 30-dagen-geld-terug-garantie. Het mooie is dat de cursus helpt met een aantal praktische zaken, zoals het kiezen van een niche, het maken van een logo en het opzetten van je blog. Vooral voor de beginner is deze cursus over bloggen voor geld interessant. Deze cursus over bloggen voor geld is Engelstalig en bevat onder andere zes downloadbare en handige bronnen.

Cursus maak je eigen website met WordPress 

Deze cursus over het maken van een website met WordPress neemt je niet mee in de wondere wereld van het bloggen, maar gaat over het maken van je eigen WordPress-website. Als je niet meteen de juiste technische kennis op zak hebt, kan je dankzij deze cursus toch eenvoudig je eigen WordPress-blog maken. De enige vereisten zijn dat je kan werken met een computer en over een internetaansluiting beschikt.

Opleiding professioneel bloggen 

Eenmaal je bovenstaande twee basisopleidingen hebt gevolgd, is het tijd om ook echt te leren tikken op het toetsenbord. Bij deze opleiding bloggen van Centrum voor Avondonderwijs leer je jouw schrijfkwaliteiten bij te schaven. Deze opleiding focust op een carrière als freelance blogger, maar natuurlijk kan je de kennis ook goed gebruiken om je eigen blog te beginnen. De opleiding duurt ongeveer drie tot zes maanden en na de afloop ervan krijg je een diploma.

Veelgestelde vragen over geld verdienen met bloggen

Alles doorgenomen en klaar om geld te verdienen met bloggen? Dan zijn er nog een aantal praktische en financiële zaken waaraan je moet denken. Zo moet je natuurlijk investeren en dan is het altijd aangewezen om eerst even een financieel plan op te stellen. Daarbij kan je natuurlijk een aantal vragen hebben. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over beginnen met bloggen voor geld.

Hoeveel geld kan ik verdienen met bloggen?

Hoeveel geld je kan verdienen met bloggen is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groter je doelpubliek is, hoe meer je kan verdienen met bloggen. Hierdoor is het aangewezen om je in niet al te kleine niches te wringen, maar het valt bijvoorbeeld ook te overwegen om in het Engels te schrijven in plaats van in het Nederlands. Als je een referentie wordt binnen je vakgebied, kan je echter wel wat verdienen met bloggen. Toch zijn sommige vakgebieden nu eenmaal lucratiever dan andere. De meeste bloggers verdienen een paar duizend euro per jaar. Het is mogelijk om van een blog te leven, maar dan heb je vaak al meer dan 100.000 bezoekers per maand nodig. Natuurlijk is het ook mogelijk om verschillende blogs te starten.

Hoelang duurt het vooraleer ik geld kan verdienen met bloggen?

Wil je geld verdienen met bloggen dan moet je veel bezoekers hebben. Hoe meer je schrijft, hoe groter de kans is dat Google een bezoeker naar je website brengt. Vaak moet je toch al meer dan 10.000 bezoekers per maand hebben vooraleer je echt geld kan verdienen met bloggen. Dat kan al lukken na zes maanden, maar vaak duurt het toch ook langer dan een jaar. Net omdat het even duurt vooraleer je geld kan verdienen met bloggen, is het toch aangewezen dat je een onderwerp kiest dat je ook echt boeit. Anders houd je het gegarandeerd niet vol.

Moet ik zelfstandig worden om geld te verdienen met bloggen?

Ja. Het is niet toegestaan om je bloginkomsten als overige inkomsten aan te geven. Deze inkomsten hebben een permanent en terugkerend karakter en zijn niet toevallig. Dat wil zeggen dat je zelfstandig moet zijn en sociale zekerheidsbijdragen moet betalen. Wanneer je zelfstandig in bijberoep kan worden, is dat nog niet zo’n ramp omdat die kosten dan in verhouding staan met je inkomsten.

Back to top button