Online geld verdienen door te investeren in cryptocurrencies

Met cryptocurrencies valt er veel geld te verdienen. Dat bewijzen ook de vele cryptomiljonairs die er vroeg bij waren en op het hoogtepunt hun cryptocurrencies van de hand deden. Tegenwoordig zijn er talloze varianten op het vroegere Bitcoin en raakt men het steeds meer eens over het potentieel van cryptocurrencies. Dat je flink geld kan verdienen met cryptocurrencies staat vast. Wil je weten hoe? Hieronder leggen we het een en ander voor je uit en hebben we het onder andere over goede exchanges voor cryptocurrencies, uitstekende boeken en goede cursussen die je alvast op de goede weg helpen.

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale munt die wordt gebruikt als alternatief voor klassiek geld zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Elke munt vertegenwoordigt een uniek stukje code dat digitaal wordt opgeslagen, bijvoorbeeld op je computer, op een usb-stick of op een server. Net zoals klassiek geld kan je de munt of het stukje code uitgeven. De digitale munt wordt dan overgedragen. Hierbij kennen cryptocurrencies geen grenzen. Je kan met een cryptocurrency een leuk tasje kopen in China en via het internet je cryptocurrency naar daar verzenden. Je krijgt niet te maken met wisselkoersen of met allerlei banken en tussenpersonen.

Kenmerken van cryptocurrencies

In principe zijn cryptocurrencies volledig losgekoppeld van banken en overheden die de muntwaarde niet kunnen manipuleren, sturen of geen economische sancties kunnen opleggen. Het is dan ook een belangrijk principe van cryptocurrencies: geld loskoppelen van overheidsingrijpen en in handen geven van het volk, waarbij het vertrouwen wordt gelegd in een helder, duidelijk en transparant computersysteem. Vooral in derdewereldlanden zou het een gigantische impact kunnen hebben op de levensstandaard van het gewone volk, iets wat ook bedrijven als Facebook eerder al aangaven. Concepten als inflatie, waarbij overheden en centrale banken ervoor zorgen dat geld steeds minder waard wordt en burgers worden gedwongen om het tijdig uit te geven, zijn ten slotte niet terug te vinden bij de meeste cryptocurrencies.

Werking van cryptocurrencies

Er bestaan talloze soorten cryptocurrencies en de exacte werking ervan verschilt van munt tot munt. Over het algemeen worden alle transacties met cryptocurrencies geregistreerd op de blockchain. Dit moet je zien als een grote boekhouding die publiek toegankelijk is en die automatisch wordt samengesteld. Vaak wordt daarbij een unieke methode gebruikt die iedere vorm van manipulatie moet tegengaan. Hierbij wordt een beroep gedaan op de rekenkracht van de computers van de cryptogebruikers. Zij vormen allemaal samen de Centrale Bank.

Vervolgens is geldcreatie wel mogelijk in de vorm van mining. Hierbij wordt er opnieuw gebruikgemaakt van de rekenkracht van de computers van de gebruikers. Hun rekenkracht wordt gebruikt om transacties te bevestigen. Omdat talloze computers en servers tegelijkertijd aan de slag gaan, is sjoemelen niet mogelijk. In ruil voor dergelijke bevestigingen, krijg je dan een beloning in de vorm van nieuwe stukjes code. Het minen van nieuwe cryptocurrencies is belangrijk omdat er ook geld uit het netwerk verdwijnt, bijvoorbeeld omdat er bij een overlijden cryptogeld onontdekt kan blijven. Dit vervangt bovendien het concept van interesten waarbij diegene met het grootste kapitaal ook de grootste beloning krijgt. Hier maakt iedereen in principe evenveel kans op een beloning. In de praktijk is de benodigde rekenkracht immens hoog en valt een cryptocurrency niet te kraken. Er is ongeveer 50% van de rekenkracht uit het volledige netwerk nodig om dat te doen en niemand heeft zoveel rekenkracht. Het netwerk wint altijd.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat elke cryptocurrency een eigen set regels heeft. Bitcoin is natuurlijk de bekendste, maar er zijn ook talloze varianten. Bij Peercoin is er bijvoorbeeld wel sprake van inflatie. Daarnaast zijn er cryptocurrencies die voor specifieke doeleinden zijn ontwikkeld. Net zoals er verschillende valuta bestaan, bestaan er tegenwoordig ook talloze soorten cryptocurrencies.

Hoe kan je geld verdienen met cryptocurrencies?

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kan verdienen met cryptocurrencies. Zo kan je cryptocurrencies minen, maar je kan ook handelen in cryptocurrencies. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere cryptocurrencies waarbij je dividend kan ontvangen.

Geld verdienen door cryptocurrencies te minen

In de eerste plaats kan je cryptocurrencies verdienen door te minen. Bij cryptocurrency mining probeer je de nieuwe munten die op de markt komen te claimen door de rekenkracht van je computer in te zetten. Hierbij voert je computer complexe rekensommen uit. Degene die het antwoord daarop vindt, heeft een nieuw stukje veilige code in het leven geroepen en krijgt een beloning. In de praktijk is hier een echt handeltje in ontstaan en zijn er speciale computers op de markt die louter gemaakt zijn voor deze berekeningen. De bedoeling is natuurlijk om winst te maken. Hoeveel je kan verdienen met minen, varieert van cryptocurrency tot cryptocurrency. Bij Bitcoin komt er bijvoorbeeld elke tien minuten een nieuwe blok op de blockchain. Het systeem past automatisch de moeilijkheid en complexiteit van de berekeningen aan om ervoor te zorgen dat de geldcreatie niet te snel verloopt.

In de praktijk is het minen van cryptocurrencies zo complex dat het onmogelijk is om op je eentje cryptocurrencies te minen. En dat is belangrijk want zo kan iemand die heel kapitaalkrachtig is niet alsnog de volledige geldcreatie claimen. Daarom werken miners samen in zogenaamde mining pools. Hierbij gooien ze hun rekenkracht samen in een groep en verdelen ze netjes de opbrengsten op basis van een vooraf bepaalde verdeelsleutel.

Geld verdienen met exchange cryptocurrencies

Minen is zeker niet de enige manier om cryptocurrencies te verwerven. Je kan ze natuurlijk ook gewoon kopen. Je bent vrij om te betalen wat je zelf wil en je kan gewoon even een contractje opstellen om cryptocurrencies te kopen. Je kan ook cryptocurrencies aanvaarden in je webshop of je auto verkopen voor cryptocurrencies. De makkelijkste manier om cryptocurrencies te kopen is echter nog steeds via exchange cryptocurrencies. De prijs die je er moet betalen is afhankelijk van vraag en aanbod, net zoals op de beurs. Dat wil ook zeggen dat je dus ook geld kan verdienen door cryptocurrencies te kopen en later opnieuw te verkopen.

Hier ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk als bij het beleggen in aandelen. Je investeert dan ook enkel in cryptocurrencies die volgens jou groeipotentieel hebben. Hierbij hoef je zeker niet alleen trouw te blijven aan bekende namen als Bitcoin en Ethereum, maar ga toch vooral heel gericht te werk, neem de whitepapers door en lees je goed in alvorens je investeert.

Geld verdienen met dividenden

Bij sommige munten kan je ook een dividend ontvangen. De cryptocurrency blijft dan tot een bedrijf behoren en jij betaalt enkel in functie van zo’n dividend. Jouw geld zorgt er dan voor dat de munt in de lucht blijft. Er zijn maar weinig munten waarbij je een dividend kan ontvangen. Een voorbeeld daarvan is NEXO.

Daarnaast kan je natuurlijk ook rechtstreeks investeren in bedrijven die geld verdienen met cryptocurrencies. Het gaat dan veelal om miningbedrijven met infrastructuur in landen waar de energie spotgoedkoop is, zoals IJsland. In ruil voor je investering krijg je dan een deel van de winst of ontvang je een vooraf bepaalde rente. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in de Invesco Elwood Global Blockchain ETF, bestaande uit een korf aandelen van bedrijven die actief zijn in de blockchainindustrie.

Handelen in afgeleide producten

Ten slotte zijn er ook afgeleide producten of derivaten waarmee je kan handelen in cryptomunten. Deze afgeleide producten kan je gewoon op de beurs kopen. Hierbij koop je niet echt de cryptocurrencies, maar zijn de cryptocurrencies de onderliggende waarde van het financieel product. Hierbij speculeer je op een waardestijging of waardedaling van de onderliggende waarde. Veelal wordt Bitcoin als onderliggende waarde gebruikt. Ook trackers, waarbij de waarde van het aandeel de waarde van de onderliggende cryptocurrency volgt, behoren tot de mogelijkheden. Het gaat om complexe financiële producten. We raden dan ook aan om je vooraf goed in te lezen vooraleer je gaat investeren in derivaten.

Het aanbod is vrij beperkt, voornamelijk omdat banken zich stukbijten op de moeilijke procedures die maar moeilijk te vereenzelvigen zijn met de kenmerken van cryptocurrencies. Onder andere het Zwitserse Amun AG heeft een eigen crypto-ETF op de markt gebracht. Deze heet Amun Crypto Basket Index ETP en is te vinden op de Swiss Exchange.

Wat heb ik nodig om geld te verdienen met crypto currencies?

Om geld te verdienen met crypto currencies kan je munten kopen, waarbij je verwacht dat de prijzen zullen stijgen. Daarnaast kan je crypto currencies minen. In beide gevallen heb je een cryptowallet nodig waarin je je digitale crypto currencies opslaat. Bij het minen moet je ook een speciale computer hebben, terwijl je bij het kopen van crypto currencies een beroep moet doen op een exchange voor cryptocurrencies.

Een miningcomputer om cryptocurrencies te minen

Met een klassieke computer lukt het al lang niet meer om de grotere cryptocurrencies te minen. Je kan zelf een eigen miningcomputer bouwen, maar je kan ook kant-en-klare miningcomputers kopen. Deze computers hebben extra veel rekenkracht en hun volledige werking en bouw is afgestemd op het minen van een of meerdere soorten cryptocurrencies. Daarnaast zijn ze energie-efficiënt ontworpen om de winstmarge te maximaliseren. Onder andere deze miners zijn wat ons betreft aanraders:

Een cryptowallet om je munten op te slaan

De munten die je koopt, moet je ergens opslaan. Hierbij heb je verschillende keuzes. Je kan ze op een softwarematige wallet opslaan die je op je computer installeert, je kan ze op een online wallet opslaan, je kan ze bij de exchange voor cryptocurrencies laten staan of je gebruikt een fysieke cryptowallet. Op het vlak van veiligheid is die laatste keuze natuurlijk de beste oplossing.

Als het over hardwarematige cryptowallets gaat, raden we vooral de wallets van Ledger aan. Een uitstekend alternatief vind je bij KeepKey. Ook het volledig offline systeem van Ballet is een aanrader. Online wallets raden we niet aan omdat ze nooit helemaal veilig zijn.

Een exchange voor cryptocurrencies

Om cryptocurrencies te kopen en te verkopen, heb je een exchange voor cryptocurrencies nodig. Er zijn verschillende exchanges voor cryptocurrencies. Ze hanteren verschillende fees en hebben stuk voor stuk hun eigen voor- en nadelen. De belangrijkste exchanges voor cryptocurrencies zijn:

Daarnaast zijn er nog talloze andere exchanges voor cryptocurrencies, maar deze cryptocurrency exchanges vinden we minder geschikt voor beginners.

In welke munten kan ik investeren?

Er zijn meer dan 2.000 soorten crypto currencies op de markt. Het grootste deel kan slechts op weinig enthousiasme rekenen. Eigenlijk zijn er maar acht die er echt toe doen. Deze acht vertegenwoordigen een marktkapitalisatie van minstens vijf miljoen dollar.

1. IOTA

De crypto currency IOTA is een opensource crypto currency die gemaakt is voor IOT (internet of things). Het moet met andere woorden betalingen tussen apparaten mogelijk maken en daarbij een onbeperkt aantal transacties mogelijk maken. IOTA zet sterk in op de samenwerking met de reguliere markt. Zo werkt het samen met Volkswagen aan een CarPass, een systeem waarmee auto’s digitale identiteiten krijgen en zelf afrekenen aan tank- of laadstations. Daarnaast lopen er ook onderzoeken naar de mogelijkheden bij grote bedrijven als Samsung, Fujitsu en Deutsche Telekom.

2. Bitcoin Gold

Bitcoin Gold werd in 2018 geïntroduceerd. Het doel was om een aantal problemen op te lossen waarmee Bitcoin kreeg af te rekenen. Het is een spin-off van Bitcoin. Een aantal van de gemaakte beloften werden waargemaakt. Zo is er volledige anonimiteit gegarandeerd en heeft Bitcoin Gold snellere verwerkingstijden. Ook werd er ingegaan tegen de monopolisering van het mininglandschap. Hoewel er best wel toekomstmuziek in Bitcoin Gold zit, kreeg het ook een aantal tegenslagen te verwerken. Zo vonden er in het verleden verschillende aanvallen plaats waarbij er BTG’s verloren gingen.

3. Litecoin

De crypto currency Litecoin deelt net zoals Bitcoin Gold een groot aantal eigenschappen met Bitcoin. Het werd ontwikkeld door een vooraanstaande ex-medewerker van Google. Ook hier was het de bedoeling om een snellere variant op de markt te brengen, maar deze moest bovendien ook goedkoper zijn. Daarnaast zijn er ook meer Litecoins in omloop dan Bitcoins, waardoor Litecoin op lange termijn goedkoper zou moeten zijn.

4. Dash

De cryptocurrency Dash werd aanvankelijk onder de naam Darkcoin gecreëerd. Het grote doel was om een ultieme mate van anonimiteit te creëren. Dit maakte de munt populair in het criminele milieu. Daarom werden de primaire doelstellingen en de naam later aangepast. Tegenwoordig gaat het door het leven onder de naam Dash (digital cash). Deze cryptocurrency wil vooral een betaalbaar alternatief zijn voor de hedendaagse bankkaarten. Daarnaast biedt het oplossingen aan voor internationale transacties.

Dash is heel laagdrempelig ontworpen en het uiteindelijke doel is dat je het gebruikt om geld over te maken aan vrienden of via je Dash-rekening lokale valuta uit een automaat te halen. In België zijn er ook effectief een aantal Dash-automaten waar je geld kan afhalen en dit in Brugge, Brussel, Leuven, Turnhout, Hasselt, Antwerpen en Charleroi.

5. Ripple

Ripple is eigenlijk een buitenbeentje omdat het niet ingaat tegen de bancaire wereld. Het werkt daarentegen samen met de bankensector en integreert de blockchaintechnologie in hun manier van werken. Hierdoor kunnen ook banken de technologie gebruiken om internationale transacties sneller en goedkoper uit te voeren. Volgens veel experts maakt Ripple hierdoor de meeste kans om ook effectief te slagen, maar een deel van het originele gedachtegoed is daarbij wel verloren gegaan.

6. Bitcoin Cash

De cryptocurrency Bitcoin Cash werd op 1 augustus 2017 geïntroduceerd, opnieuw als alternatief voor Bitcoin. Het ging hierbij om een afsplitsing van Bitcoin. Het werd gecreëerd door de mining community die zich zorgen maakte over de toekomst van de cryptocurrency. Zij wilden een grotere blokgrootte voor een sneller verificatieproces en een hogere verwerkingstijd. Hierin zijn ze ook geslaagd want ongeveer elke 2,5 minuten kan er een nieuwe blok aan de blockchain worden toegevoegd. Ook investeerders zien er wel heil in want Bitcoin Cash doet het al langer goed.

7. Ethereum

Ethereum is een cryptocurrency die qua gebruik sterk afwijkt van de andere cryptocurrencies. De cryptocurrency Ethereum is niet gemaakt om geld aan elkaar over te maken, maar wel als basis voor applicaties zoals smart contracts. Waar Bitcoin geld uit handen trekt van banken en overheden, haalt Ethereum contracten weg van de willekeur van de contractspartijen. Contracten worden automatisch uitgevoerd op basis van een vooraf ingesteld programma en hierdoor hebben de partijen meer zekerheid, ook bij internationale transacties.

8. Bitcoin

Bitcoin is ten slotte de grootste en meest bekende cryptocurrency. Het is de digitale munt en het is de basis of inspirator van alle cryptocurrencies. Het werd uitgevonden door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van de uitvinder die in 2008 een whitepaper over de cryptomunt schreef en deze publiekelijk publiceerde. Hij wou elektronisch geld creëren zonder centrale autoriteit of zonder bedrijven die er de winst van plukten. Daarom creëerde hij Bitcoin. Op 3 januari werd het eerste blok gegenereerd met de tekst “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Op 12 januari 2009 voerde Satoshi de eerste transactie uit. Toen was een bitcoin nog vrijwel waardeloos. In de begindagen werd er bijvoorbeeld 10.000 bitcoins betaald voor een pizza. Tegenwoordig vertegenwoordigt dat bedrag enkele tientallen miljoenen euro’s.

Boeken over geld verdienen met cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn een revolutionair concept, maar voor velen is het allemaal moeilijk te begrijpen. Er is veel technische kennis nodig, maar ook economische kennis kan niet ontbreken. Als je online geld wil verdienen met crypto currencies is het nochtans wel belangrijk dat je goed weet waarin je investeert. Er zijn een aantal boeken die in begrijpbare taal uitleggen wat crypto is, welke cryptocurrencies er zijn en wat een exchange voor cryptocurrencies is. Wij raden vooral volgende vijf boeken aan:

Cursussen over geld verdienen met cryptocurrencies

Naast bovenstaande boeken over geld verdienen met cryptocurrencies zijn er ook een aantal goede cursussen waarbij praktijkexperts, technici en economen je het een en ander uitleggen en voortonen. Het voordeel is dat deze cursussen meestal veel praktijkgerichter zijn dan bovenstaande boeken. Anderzijds zijn niet alle cursussen even waardevol. Daarom hebben we hieronder aangegeven welke vijf cursussen over cryptocurrencies we getest en goedgekeurd hebben.

Veelgestelde vragen over geld verdienen met cryptocurrencies

Moet ik belastingen betalen op mijn crypto-inkomsten?

Wanneer je handelt zoals een “goede huisvader” die op een normale manier zijn vermogen beheert, niet. Een goede huisvader hanteert altijd een langetermijnstrategie en investeert slechts een beperkt deel van zijn kapitaal. Wanneer het gaat om speculeren, moet je de inkomsten als een divers inkomen aangeven. Dan betaal je daarop 33% belastingen (excl. gemeentebelasting). Als je een professionele trader of een miner bent, is er sprake van een duidelijke organisatie en ga je frequent handelen. In dat geval loop je een ondernemersrisico en zal de fiscus je ook als ondernemer behandelen. Dat wil zeggen dat je inkomsten als beroepsinkomen worden belast en dat je je als zelfstandige moet aansluiten bij een socialeverzekeringsfonds.

Zijn er ook nadelen verbonden aan cryptocurrencies?

Natuurlijk wel. Zo is nog geen enkele cryptocurrency echt ingeburgerd en is er geen enkele garantie dat een van deze cryptocurrencies dat ook echt bij het grote publiek zal doen. Daarnaast blijven cryptocurrencies heel volatiel. In theorie zou dat moeten afnemen als de markt groter en stabieler wordt, maar er is niemand die dat kan garanderen. Ten slotte hebben veel cryptocurrencies, zelfs het grote Bitcoin, nog een aantal kinderziektes.

Moeten mijn kinderen erfbelasting betalen op cryptocurrencies?

Ja. Bij een erfenis wordt een cryptocurrency net als elke andere munt behandeld. Hierbij worden de munten gewaardeerd op de datum van het overlijden.

Back to top button