Online geld verdienen met fotografie

Wanneer fotografie je hobby is, is het goed om te weten dat jij online geld kan verdienen met je foto’s. Over het algemeen is het wel zo dat het moet gaan om kwalitatieve foto’s en je niet zomaar eender welke foto’s online kan verkopen. Daarom kan het handig zijn om vooraf eerst even een fotografiecursus te volgen. Als je al veel ervaring hebt als fotograaf, zijn er verschillende manieren om geld te verdienen met je foto’s.

Fysieke foto’s verkopen online

Een eerste manier om geld te verdienen met je foto’s is door online foto’s te verkopen. Je kan in principe foto’s verkopen via een eigen website, maar er zijn ook platformen die je helpen en die een aantal taken uit handen nemen. Oypo en Werkaandemuur zijn daar de bekendste voorbeelden van.

Via Oypo geld verdienen met fotografie

In de eerste plaats kan je geld verdienen als fotograaf door je foto’s online te verkopen via Oypo. Het platform wordt vaak gebruikt door schoolfotografen. Bij Oypo krijg je dan ook een eigen webwinkel waar men de foto’s kan bestellen en afrekenen. Jij hoeft er verder niet naar om te kijken, want het platform regelt de afdrukken en dergelijke meer. Met een shopje openen zal je echter niet meteen geld verdienen als fotograaf. Je zal ook echt je shop moeten promoten, bijvoorbeeld door visitekaartjes af te geven.

In de praktijk is via Oypo geld verdienen met je foto’s vooral interessant als je veel naar evenementen gaat. De kans dat iemand een foto bestelt van een lieveheersbeestje is namelijk niet zo heel groot, maar ouders willen wel foto’s van hun kindje op het voetbaltornooi of meiden willen de groepsfoto van op het festival. Je deelt na het fotograferen even kaartjes uit zodat ze je webshop weten te vinden en vervolgens zal je online foto’s verkopen.

Via Werkaandemuur geld verdienen als fotograaf

Een ander platform waarmee geld verdienen als fotograaf mogelijk is, is Werkaandemuur. Hierbij bestelt men canvassen, posters of behang met je foto op. Foto’s die je neemt, moeten dus wel in het interieur passen en dat is toch een bijzondere vorm van fotografie. In eerste instantie open je een eigen shop en moet je je shop zelf promoten. Als je stijl goed bevalt, word je ook op de website van Werkaandemuur opgenomen en volgen er wellicht snel nieuwe bestellingen. Ook hier hoef je er verder niet naar om te kijken, want je krijgt gewoon een percentage op de omzet die je foto genereert.

Online foto’s verkopen via stocksites

Het is zeker niet zo dat je foto’s moeten worden geprint vooraleer je geld kan verdienen met je foto’s. Je kan ook geld verdienen als fotograaf wanneer iemand je foto wil gebruiken, bijvoorbeeld om het te publiceren op een website. Het zijn namelijk niet alleen grote persagentschappen die op zoek zijn naar foto’s om hun nieuwsberichten te illustreren, maar ook bedrijven willen mogelijk je foto’s gebruiken op hun zakelijke website. Er bestaan een aantal platformen waarbij jij een vergoeding krijgt per download. Het bekendste voorbeeld is dat van foto’s verkopen via Shutterstock, maar er zijn zeker nog een aantal goede alternatieven.

Foto’s verkopen op Shutterstock

Shutterstock is met voorsprong een van de bekendste websites waar je je online foto’s kan verkopen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is hoogwaardige foto’s maken en deze foto’s verkopen op Shutterstock. Je foto’s worden dan automatisch opgenomen in de grote database die internationaal wordt geraadpleegd. Hoewel je inkomsten per download niet bijster hoog liggen, kan je door deze schaalvoordelen toch best wel wat geld verdienen met fotografie. De foto’s die je verkoopt worden onder andere gebruikt op websites, in kranten, magazines enzovoort.

Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar eender welke foto’s kan verkopen op Shutterstock. Als je foto’s wil verkopen via Shutterstock, moeten al je foto’s namelijk eerst worden goedgekeurd. Er zijn best wel wat richtlijnen waar je rekening mee moet houden en lang niet alle foto’s worden goedgekeurd. Iedereen die zijn foto’s wil verkopen via Shutterstock, moet onder andere rekening houden met de volgende regels:

  • Er mag geen auteursrechtelijk beschermd materiaal in beeld aanwezig zijn
  • Het mag niet gaan om foto’s van zaken die ingaan tegen de mensenrechten (bv. gedwongen arbeid, kinderslavernij, schuldslavernij enzovoort)
  • Er mag nog geen vergelijkbare content op Shutterstock te vinden zijn

Daarnaast kan Shutterstock ook altijd de inzending afwijzen als zij vinden dat de foto’s geen meerwaarde zijn, bijvoorbeeld omdat de kwaliteit te laag ligt. Hoe dan ook kan het echt wel een uitdaging zijn om foto’s te verkopen via Shutterstock. Een meerwaarde is wel de maandelijkse lijst met foto-ideeën. Shutterstock gaat namelijk op basis van zoekopdrachten na waar er vraag naar is, maar waar het aanbod tegelijkertijd nog steeds beperkt is. Dit gaat van stillevens van homeopathische kruiden tot mensen die VR-technologie gebruiken.

Online foto’s verkopen via iStock

Niet alleen kan je foto’s verkopen via Shutterstock, want er zijn best wel nog een aantal goede alternatieven. Een voorbeeld daarvan is iStock. Hier kan je als contributor via hun platform je foto’s online verkopen. Ze hebben ruim 1,5 miljoen klanten in 200 landen. Je kan wel niet zomaar online foto’s verkopen want je moet je eerst aanmelden bij iStock. Na het aanmelden moet je enkele voorbeeldfoto’s uploaden. Nadien krijg je te horen of je al dan niet geaccepteerd bent. Ook wanneer je geaccepteerd bent, blijven de redacteurs de beelden beoordelen. Het concept is verder hetzelfde als wanneer fotografen foto’s verkopen via Shutterstock: per verkochte foto ontvang je een vergoeding.

Bijverdienen als fotograaf via Dreamstime

Een derde platform waarmee je geld kan verdienen met fotografie is Dreamstime. Je vindt er succesvolle fotografen als Gilles Decruyenaere, die naast fotograaf ook kunstenaar is en onder andere auteur is van het boek Entitlement. Het concept is opnieuw gelijklopend met foto’s verkopen via Shutterstock. Je kan er met andere woorden uiteenlopende foto’s online verkopen, zoals landschapsfoto’s, portretten, sportfoto’s, architectuurfoto’s enzovoort. Per download krijg je een vergoeding.

Alternatieve manieren om geld te verdienen met fotografie

Er zijn altijd wel een aantal fotowedstrijden te vinden waarbij mooie geldprijzen te winnen zijn. Je moet natuurlijk al heel succesvol zijn om daar de kost mee te verdienen, maar het is wel een leuke uitdaging, waardoor je mogelijk ook zal groeien als fotograaf. Voorbeelden hiervan zijn de Comedy Wildlife Photography Awards, de Sony World Photography Awards en de National Geographic Fotowedstrijd.

Daarnaast kan je als freelancer aan de slag gaan voor nieuwsagentschappen. Nieuwsagentschappen willen vaak heel specifieke beelden die ter plaatse zijn genomen. Dan zijn stockfoto’s vaak geen oplossing. Als je als freelancer kort op de bal kan spelen en snel ter plaatse kan zijn, kan je op aanvraag van nieuwsagentschappen kiekjes schieten en aan hen factureren. Je wordt er vaak helemaal niet rijk van en ook de nabewerking is voor je rekening. Zie het daarom eerder als bijverdienen als fotograaf.

Als je ten slotte je foto’s op Instagram plaatst, is het goed om te weten dat je ook online geld kan verdienen met Instagram. Het is natuurlijk iets dat influencers doen, maar het hoeft daarbij niet per se te gaan om foto’s waarbij je het beste van je lichaam laat zien. In ons eerder artikel lees je meer over online geld verdienen met Instagram.

Nog geen ervaring met fotografie?

We merken dat er best wel wat mensen zijn die geen ervaring hebben met fotografie maar wel online foto’s willen verkopen. Dat gaat niet werken. Ook als je online foto’s wil verkopen, liggen de eisen namelijk heel hoog. Zelfs ervaren fotografen zien nog veel foto’s afgewezen worden en dan kan je gewoon niet verwachten dat jij zomaar foto’s zal verkopen via Shutterstock. Bovendien is het niet zo dat je zomaar ineens bakken met geld zal verdienen met fotografie. Zie het eerder als bijverdienen als fotograaf.

De juiste camera om geld te verdienen met foto’s

Ga dus in ieder geval nog niet meteen online foto’s verkopen, maar begin eerst met het aanschaffen van goed materiaal. Het vergt dus enige investering, maar zonder een goede camera gaat het echt niet lukken. Maak je het echter ook niet te moeilijk en kies voor een camera die beginnersproof is. De spiegelreflexcamera Canon EOS 2000D is daar een voorbeeld van. Deze camera is voor de meest uiteenlopende vormen van fotografie geschikt, zelfs voor macro- en landschapsfotografie.

Opleiding fotografie volgen

Daarnaast is het altijd een meerwaarde om een opleiding te volgen waarbij je je in een specifieke vorm van fotografie specialiseert. De meest uiteenlopende opleidingen worden georganiseerd. Denk maar aan dronefotografie of aan aurafotografie, waarbij je de menselijke energievelden op beeld vastlegt. Dit zijn eigenlijk de tien interessantste fotografiecursussen die je kan volgen:

Boeken en cursussen over fotobewerking

Een hedendaagse fotograaf kan ten slotte niet zonder tools als Photoshop, maar fotobewerking vergt toch wel wat extra expertise. Je kan een cursus Photoshop voor fotografie volgen, maar over het algemeen is het interessant dat je ook een basiswerk hebt waar je op terug kan vallen. Er zijn een aantal goede boeken, maar zeker het boek Ontdek Adobe Photoshop Elements 2021 is een aanrader. Dit boek is geschreven door André van Woerkom, voormalig hoofdredacteur van Color Graphics Magazine, en biedt ook toegang tot de videocursussen van Photofacts Academy.

Back to top button