Online geld verdienen door een eigen website te maken

Een eigen website maken is een goede manier om online geld te verdienen. Tegenwoordig kan je zelfs een website maken zonder enige technische kennis. Hoe maak je een website? Is zelf een website maken gratis? En hoe kan je online geld verdienen door een eigen website te maken? Dat leggen wij graag even voor je uit.

Hoe kan ik geld verdienen door zelf een website te maken?

Met een eigen website valt er veel geld te verdienen en daarbij kan je verschillende verdienmodellen bedenken. Veel is natuurlijk afhankelijk van welke website je gaat maken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende verdienmodellen. Houd ze in het achterhoofd als je begint met een eigen website te maken. Weet bovendien dat je perfect verschillende verdienmodellen kan combineren en dat het zelfs aangeraden is.

Zelf een website bouwen en online geld verdienen met advertenties

In de eerste plaats kan je online geld verdienen door zelf je website te maken en door hier dan advertenties op te plaatsen. Adverteerders betalen je per klik of per view en zo kan een eigen website maken al snel lucratief worden. Hoe meer bezoekers je op je website hebt, hoe meer je kan verdienen. Verder speelt de contentcategorie van je website een grote rol, of de doelgroep waarop je je richt. Een eenvoudige manier om online geld te verdienen is door je eigen website te bouwen en je vervolgens aan te sluiten bij Google Adsense. Om je even een idee te geven van wat je kan verdienen door een eenvoudige website zelf te maken (focus op Belgisch doelpubliek, gegevens van Google):

  • 50.000 bezoekers per maand & gamegerelateerd: € 1963 / jaar
  • 50.000 bezoekers per maand & sportgerelateerd: € 2080 / jaar
  • 50.000 bezoekers per maand & vastgoedgerelateerd: € 3609 / jaar
  • 50.000 bezoekers per maand & gezondheidsgerelateerd: € 4053 / jaar

Zoals je merkt brengen sommige sectoren meer dan het dubbele op dan andere sectoren. Wanneer je beslist om zelf een gratis website te maken is dat zeker iets om over na te denken. Anderzijds merk je ook wel dat je met alleen advertenties maar moeilijk een goed maandinkomen bij elkaar kan rapen. Dat is ook de reden waarom nieuwswebsites steeds vaker zoeken naar andere verdienmodellen en paywalls. Toch is het een mooi extraatje als je het met de andere verdienmodellen kan combineren.

Advertorials plaatsen

De advertenties van Google Adsense worden duidelijk als reclame op je website weergegeven, maar het kan ook subtieler. Zo kan je bijvoorbeeld gesponsorde blogposts of advertorials op je website plaatsen. Adverteerders betalen grof geld voor gerelateerde blogposts omdat ze er op verschillende manieren de vruchten van plukken. Zo draag je bij aan hun merkbekendheid, krijgen ze meer bezoekers en potentiële klanten en verhoog je ook nog eens hun domeinwaarde. Het vinden van adverteerders kan best lastig zijn, maar er zijn wel een aantal platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Ook hier zal je merken dat sommige sectoren lucratiever zijn. Platformen die wij aanraden zijn:

  • Linkpizza
  • Hulc
  • Blog Brains

Lees meer over online geld verdienen met bloggen 

Online geld verdienen door producten te verkopen

Als je een eigen website bouwen zelf kan doen, scheelt dat al veel geld. Als je ook nog eens iets te bieden hebt, ben je helemaal binnen. Je kan een eigen webshop beginnen en alleen producten verkopen. Dat kan zelfs zonder eigen voorraad, daar is een dropshipping website een voorbeeld van. Anderzijds hoeft je website zelf maken niet meteen te betekenen dat je enkel maar een webshop mag uitbaten. Zo kan je bijvoorbeeld bloggen en e-boeken verkopen of kan je als influencer je favoriete producten online aanbieden. Op die manier blijf je doen wat je graag doet, terwijl je toch gewoon een extra zakcentje kan verdienen.

Lees meer over online geld verdienen met dropshipping 

Online geld verdienen met een affiliate website

De beste affiliate websites weten veel geld binnen te halen. Bij een affiliate website draait het allemaal om de linkjes. Jij linkt potentiële klanten door naar relevante bedrijven en als ze daar een product of een dienst kopen, krijg je een commissie. Zo kan je bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite maken, maar je kan ook als influencer gewoon even een product aanraden en wat verdienen. Zelfs affiliate marketing zonder website is mogelijk, bijvoorbeeld door de linkjes via sociale media te verspreiden. Via websites als Linkpizza, Awin en TradeTracker vind je eenvoudig websites die op zoek zijn naar samenwerkingen.

Lees meer over online geld verdienen via affiliate marketing

Website met winst verkopen

Een website met een goed doelpubliek, een levende community en veel potentieel is geld waard. Zelfs als jij nog geen verdienmodel hebt bedacht, kan je misschien wel je website voor veel geld verkopen. Je geesteskindje ben je dan wel kwijt, maar bakken met geld maakt natuurlijk veel goed. In dat geval moet je natuurlijk niet zomaar zelf een website bouwen maar ga je je focussen op een markt waar er veel te verdienen valt. Zo zal een website over astronomie moeilijker te monetizen zijn dan een populaire website over verzekeringen en financiële producten.

Het vinden van een overnemer kan natuurlijk een uitdaging zijn, maar er zijn opnieuw een aantal websites die het je eenvoudiger maken. Onder andere via Sitedeals worden er regelmatig websites te koop aangebonden.

Als je het wat professioneler wil aanpakken, raden wij het platform van WebshopOvername.nl aan. Hier word je in contact gebracht met verschillende kopers en dit in eerste instantie volledig anoniem. Op die manier kan je alvast even de markt verkennen zonder dat alles publiek bekend hoeft te worden. Het platform focust wel op de verkoop van webshops, maar voor blogs en andere websites zijn er op het internet wel alternatieven te vinden. Hier hebben we echter geen ervaringen mee en deze websites gaan we dus niet aanbevelen.

Welke website zelf bouwen?

Er bestaan verschillende verdienmodellen en telkens zal een andere website beter geschikt zijn. Zo kan je zelf een WordPress website maken, maar je kan ook een eigen website maken met webshop. Hieronder vind je alle mogelijkheden nog even terug.

WordPress website zelf maken

In de eerste plaats kan je een eigen website bouwen met de bedoeling om er blogs of nieuwsberichten op te plaatsen. Hoe maak je een eigen website voor blogs? Wij vinden vooral WordPress handig, maar er zijn natuurlijk ook alternatieven. Hier zullen advertorials en advertenties de belangrijkste middelen zijn om online geld te verdienen. Het is bovendien vrij eenvoudig om je eigen website te maken en daarnaast kan je eigen website maken gratis zijn, maar dan loop je wel tegen een aantal beperkingen aan.

Onze keuze voor een eigen WordPress-website: Cloud86. Via Cloud86 maak je eenvoudig een managed WordPress-website waarbij je alle tools hebt om zo groot te worden als je zelf wilt. Er zijn verschillende formules, maar wij raden de Managed WP Medium-formule aan.

Vergelijkingswebsite

Ongeacht of zelf een website maken gratis is of niet: mijn eigen website maken doe ik om toegevoegde waarde te hebben. Dat kan met blogs of informatie, maar ook op andere manieren. Een voorbeeld daarvan is een vergelijker waarmee je het goedkoopste, beste of duurzaamste product vindt. Hier zal je vooral verdienen door advertenties en via affiliate marketing. Er zijn talloze concepten mogelijk. Je kan bijvoorbeeld focussen op bureaustoelen, verzekeringen of wat dan ook. Een nadeel is natuurlijk dat het allemaal iets technischer wordt en je website ook meer onderhoud nodig heeft, onder andere omdat ook leveranciers hun assortiment vaak aanpassen. Desondanks is ook hier een goedkope website zelf maken perfect mogelijk.

Onze keuze voor een eigen vergelijkingswebsite: Price Compare – Cost Comparison WordPress Theme. Dankzij deze template zet je je WordPress-website snel en eenvoudig om naar een krachtige vergelijkingstool. Het is een heel toegankelijke vergelijkingstool en de licentie is bovendien ook nog eens heel goedkoop.

Webshop

Maak een eigen website, plaats er producten op en begin te verdienen. Nu is het in de praktijk wel iets ingewikkelder en moet je ook een klantenbestand opbouwen en online gevonden worden, maar je snapt natuurlijk wat we bedoelen. Een eigen webshop bouwen is eigenlijk even eenvoudig als eender welke andere eigen website maken met een domeinnaam. De grootste moeilijkheid is echter het vinden van goede leveranciers en het bedenken van een economisch model. Wij raden aan om eerst te beginnen met dropshipping omdat de risico’s dan toch vrij beperkt zijn. Lees zeker even ons eerder artikel over online geld verdienen met dropshipping.

Onze keuze voor een eigen webshop: Shopify. Shopify is de grootste en bekendste webshoptool van België en dat is natuurlijk met recht en reden. Je kan Shopify veertien dagen gratis uitproberen en je hebt de keuze uit niet minder dan 4.100 apps om alles naar je hand te zetten.

Forum

Bij een forum is de toegevoegde waarde dat jij een plek biedt waar verschillende mensen elkaar virtueel ontmoeten. Je moet dan vooral even investeren in het vinden van gelijkgezinden, want een dood forum blijft over het algemeen dood. Als je geen moeite doet, krijg je een forum waarschijnlijk niet van de grond. Verder moet je het forum voortdurend monitoren en ongepaste reacties verwijderen, maar verder zijn het de gebruikers die het vormgeven. Op die manier bouwen zij aan je SEO en hoef je daar helemaal niks voor te doen. Online geld verdienen doe je vooral via advertenties. Als je verschillende fora beheert, kan je wel degelijk aan een mooi maandloon komen.

Onze keuze voor een eigen forum: Yourhosting.nl. Bij Yourhosting.nl maak je meteen gebruik van phpBB om je eigen forum te maken. De interface is heel gebruiksvriendelijk, je kan zelf rechten aan bezoekers toekennen en het kost je niks extra.

Hoe maak je een website?

Hoe maak je je eigen website? Dat is natuurlijk afhankelijk van het type website dat je wil maken. Over het algemeen komt het erop neer dat je een host nodig hebt, of een partij die je website online houdt. Daarnaast heb je ook een domeinnaam nodig, wat het adres is de locatie waar je website te vinden is. Ten slotte moet je ook wat hebben om online te gooien. Dat kan je volledig zelf programmeren maar er bestaan heel wat tools die bijna kant-en-klaar in te zetten zijn. Hier hebben we alvast onze persoonlijke favorieten weergegeven.

Hosting

Hoe maak je zelf een website? Het begint allemaal bij het vinden van een host. De server van een host is verbonden met het internet en staat voortdurend online. Wat je op die server zet, staat dan ook op het internet. Je kan er informatie op plaatsen, er een script op laten draaien et cetera. Er bestaan verschillende hostingbedrijven en de prijzen variëren sterk. Die prijzen zijn onder andere afhankelijk van hoeveel data je op de server plaatst, hoeveel bandbreedte je nodig hebt, welke rekenkracht noodzakelijk is enzovoort. Daarentegen zijn er ook websites waar je gratis hosting kan krijgen. In zo’n geval kan je dan wel een eigen gratis website maken, maar dan geeft de host vaak advertenties weer. Voor bezoekers ervaren veel advertenties eerder als storend.

Onze keuze voor een goede host: Xel Media. Xel Media is zeker niet de goedkoopste op de markt, maar qua service valt er eigenlijk niet aan te tippen. Bij problemen wordt alles netjes opgevolgd en de prijzen zijn nu ook niet om van achterover te vallen. We hebben alleen maar positieve ervaringen met Xel Media en raden deze host zeker aan.

Domeinnaam

Hoe maak je een eigen website? Met alleen het vinden van een host ben je er nog niet. Eenmaal je een host hebt gevonden, kan je een eigen website beginnen. Die website moet natuurlijk wel even gevonden worden en dan is een adres noodzakelijk. Daarom moet je een domeinnaam reserveren. Bij de meeste hosts kan je meteen zelf een website maken met een eigen domeinnaam, maar vaak is het ook mogelijk om enkel een domeinnaam te reserveren. Wat je betaalt, is afhankelijk van de gekozen domeinnaam. Natuurlijk moet je wel een domeinnaam kiezen die nog niet is gereserveerd.

Ook hier is het mogelijk om een gratis website te bouwen met een eigen domeinnaam. Onder andere een dot tk-domeinnaam is gratis aan te vragen. Hoewel dan je eigen website maken gratis is, schept zo’n domeinnaam wel minder vertrouwen dan een .be- of een .vlaanderen-domeinnaam.

Onze keuze voor het kopen van een domeinnaam: Domeinwinkel. Via Domeinwinkel vraag je in enkele klikken een domeinnaam aan. Het mooie is dat je de keuze hebt uit meer dan 200 verschillende domeinextensies in verschillende prijsklassen.

CMS

Een CMS of contentmanagementsysteem is een online applicatie die op de server van je host draait. Hiermee kan je eenvoudig nieuwe pagina’s, blogs et cetera aanmaken zonder dat je dat allemaal handmatig hoeft te doen. Bovendien heb je daar helemaal geen technische kennis voor nodig. Een CMS is vooral belangrijk als je website regelmatig aanpassingen nodig heeft. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, raden wij het gebruik van een CMS aan. Een voorbeeld daarvan is WordPress.

Hoe maak je een website met WordPress? Bij de meeste hosts kan je rechtstreeks aan de slag met WordPress. Dan kies je gewoon even voor WordPress-hosting en hoef je technisch niets te installeren.

Tool voor e-mailmarketing

Hoe maak ik zelf een website? Dat zou intussen duidelijk moeten zijn. Het moeilijkste is echter misschien nog wel het vinden, aantrekken en behouden van bezoekers. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer je online kan verdienen met een website. E-mailmarketing is een krachtig hulpmiddel om de contactlijnen open te houden en op lange termijn een band te creëren met je bezoekers.

Onze keuze voor e-mailmarketing: MailChimp. De bekendste aap onder de marketeers en gewoon uitstekende e-mailmarketingservice. Het is bovendien ook gratis te gebruiken tot maximaal 2.000 contacten, dus in het begin kan je er zeker mee uit de voeten.

Google Analytics

Meten is weten. Een van de belangrijkste zelf website maken tips is dan ook Google Analytics. Via Google Analytics meet je snel en eenvoudig het aantal bezoekers op je website, maar krijg je ook statistische gegevens te zien. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel mannen en vrouwen er op je website surfen, hoe oud ze gemiddeld zijn enzovoort. Hierdoor kan je je website beter afstemmen op je doelpubliek en vergroot je alleen maar je inkomsten. Wil je online geld verdienen met een eigen website, dan is Google Analytics een must.

Een eigen website laten maken

Zelf een website bouwen met WordPress is nu niet meteen te vergelijken met de snaartheorie. Hierboven legden we al uit hoe we een WordPress website maken. Wil je echter iets heel bijzonders, bijvoorbeeld met eigen unieke scripts? Dan kan je beter je eigen website laten maken. Een eigen website laten maken kan veel kosten, maar veel is ook afhankelijk van wat je precies wilt. In principe is vrijwel alles mogelijk en legt enkel het financiële beperkingen op.

Hoe maak je een gratis website?

Hoe maak je een eigen website gratis en voor niets? Op het internet zijn er verschillende bedrijven waar je gratis een website kan maken met een eigen domeinnaam. Een eigen website maken zonder kosten klinkt mooi, maar vaak zijn er ook beperkingen. Zo kan je vaak maar een beperkt aantal pagina’s aanmaken, is de bandbreedte beperkt enzovoort. Een website zelf maken die gratis is, houdt bovendien vaak in dat de aanbieder een ander verdienmodel heeft. Zo wil hij je misschien wel aanzetten tot het alsnog kopen van extraatjes, zet hij linkjes naar zijn website zodat jij reclame maakt voor de host of komen er ook nog eens advertenties op je website te staan waarvoor jij helemaal geen inkomsten ontvangt. Een gratis professionele website maken met een eigen domeinnaam is dan ook vaak niet zo interessant.

Onze keuze voor een gratis website maken met eigen domeinnaam: Webnode . Maak je eigen website gratis en voor altijd via Webnode en dit zonder technische kennis. Een online winkel behoort eveneens tot de mogelijkheden en alles ziet er perfect uit, ook op mobiele apparaten.

Boeken over een eigen website maken

Voor wie al wat van het internet kent en het een en ander zelf kan uitvogelen, lukt het met bovenstaande websites perfect om zelf een eigen website te maken. In het andere geval zijn er meer dan genoeg goede boeken over een eigen website maken. Dit zijn onze persoonlijke favorieten voor beginners:

Cursussen over een eigen website maken

Bij een eigen website maken komt er meer kijken dan alleen de technische kant. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om het optimaliseren voor Google, webdesign, adverteren enzovoort. Dergelijke zaken leer je eigenlijk het best als je er meteen ook een aantal voorbeelden en praktijktips bij krijgt. Er worden vaak praktijkcursussen georganiseerd en zo’n cursus is toch echt wel een meerwaarde voor iedereen die een eigen website wil maken. Ben je van plan om zelf een website te maken? Dan raden wij aan om een of meerdere van deze cursussen te volgen:

Veelgestelde vragen over een eigen website maken

Klaar om een eigen website te maken, maar heb je nog een aantal vragen? Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen van een antwoord voorzien. Wij vullen deze FAQ regelmatig aan.

Wat kost een eigen website maken?

Een eigen website maken hoeft niet duur te zijn, maar het kan natuurlijk wel. In principe kan een eigen website maken gratis en vaak kost het niet meer dan enkele tientallen euro’s. Als je daarentegen dure templates gaat gebruiken waaraan licenties verbonden zijn of je webdesigners inschakelt, zal een eigen website maken natuurlijk duurder zijn. Dat is uiteraard nog geen ramp, maar dan moet je wel even een financieel plan opstellen en nagaan of je wel nog winst kan maken met je eigen website.

Mag ik een eigen website maken?

Voor een eigen website maken is er in principe geen vergunningsplicht. Hierop zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor online casino’s. Dat wil zeggen dat in principe iedereen een eigen website mag maken. Wel zijn er natuurlijk regels waar je rekening mee moet houden. Het gaat dan vooral om het privacyrecht of het verbod op merkinbreuken. Ga dus zeker geen populaire website helemaal namaken.

Welke gegevens moeten er verplicht op mijn website staan?

Juridisch gezien ben je verplicht om een aantal gegevens op je website te plaatsen, zelfs wanneer je geen producten of diensten verkoopt. Het gaat dan om de naam van je onderneming, de rechtsvorm, het adres van je onderneming, de contactgegevens, je btw-nummer en de gegevens van de toezichthoudende autoriteit. Daarnaast legt de AVG nog extra regels op. Als je hier nog vragen over hebt, raden we aan om even bij een jurist langs te gaan.

Back to top button