BlogUncategorized

30 ideeën om een passief inkomen te creëren

Een passief inkomen is de droom van velen. Passief inkomsten verwerven is perfect mogelijk en uiteindelijk zien we het overal gebeuren. Of wat dacht je dat rentenieren is? Vroeger was het wel zo dat je al veel geld moest hebben vooraleer je een passief inkomen kon verdienen. Tegenwoordig kan je in de plaats van veel geld ook tijd investeren: nu veel werken om voor je veertigste passief geld te verdienen. En dat geld investeer je dan weer voor een nog hoger passief inkomen. Je merkt dat er niet één weg is naar een passief inkomen maar dat je vaak verschillende wegen tegelijkertijd kan bewandelen. Wat is passief inkomen en hoe kan ik een passief inkomen genereren? Wij leggen het voor je uit en geven je meteen ook maar liefst dertig inspirerende ideeën mee.

Inhoudsopgave passief inkomen

Wat is passief inkomen?

Bij een passief inkomen verkrijg je passief inkomsten zonder dat je er voortdurend voor hoeft te werken. Een passief inkomen genereren doe je bijvoorbeeld via de rente van je spaarboekje of wanneer je een huis verhuurt. Een passief inkomen is dus niet afhankelijk van bepaalde prestaties, zoals dat bij een arbeidsovereenkomst wel het geval is. Vaak heb je wel budget nodig om een passief inkomen te creëren en valt het dan ook enigszins te vergelijken met investeren, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook zonder budget kan je slim een passief inkomen genereren. In dat geval moet je geen tijd maar werk investeren om op lange termijn passief geld te verdienen. Een voorbeeld daarvan is het schrijven van een boek dat de rest van je leven passief inkomsten kan opleveren.

# 1. Een passief inkomen genereren door te beleggen in aandelen

Een eerste manier om passief geld te verdienen is door te beleggen in aandelen. Als je daarbij rekent op dividendaandelen krijg je jaar na jaar de inkomsten op je rekening, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Het is wel belangrijk dat je de juiste aandelen koopt. Meer daarover lees je in ons artikel over online geld verdienen door te beleggen in aandelen.

# 2. Passief inkomsten verwerven door te investeren in huizen

De Belgische vastgoedmarkt staat stevig in zijn fundamenten en dus is het realistisch om aan te nemen dat de vastgoedprijzen ook de komende jaren verder zullen stijgen. Alleen al hierdoor is investeren in huizen een goed idee, maar bovendien kan je zo ook passief geld verdienen door vastgoed te verhuren. Daarbij komt wel het een en ander kijken. Als je hier meer info over wilt, raden we het boek Investeren in vastgoed van Thomas Valkeniers aan, jurist en CEO van de Pajota-vastgoedkantoren.

# 3. Slim passief inkomen via dropshipping

Een andere manier om passief inkomsten te verwerven is via dropshipping. Bij dropshipping verkoop jij producten die rechtstreeks door de leverancier worden geleverd. Je hebt dus niet om te kijken naar een magazijn, verzendingen enzovoort en kan zelfs het een en ander automatiseren. In principe kunnen we niet echt spreken van passief geld verdienen omdat je nog steeds het contact moet onderhouden met de klant en bijvoorbeeld retouren moet verwerken. Als je niet met retouren te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat je geautomatiseerd licentiecodes dropshipt, kan er wel sprake zijn van een passief inkomen. In ons eerder artikel lees je meer over online geld verdienen via dropshipping.

# 4. Een passief inkomen creëren via affiliate marketing

Bij affiliate marketing gaat het wel om een passief inkomen. Hier ben je niet de verkoper maar verwijs je potentiële kopers door naar de website van een verkoper. Als ze daar tot een aankoop overgaan, krijg jij een commissie. Dat doe je bijvoorbeeld dankzij een vergelijkingswebsite, met zoekmachinegeoptimaliseerde artikelen enzovoort. Eenmaal alles op punt staat, hoef je er niet meer naar om te kijken en kan je heel eenvoudig een passief inkomen genereren. Meer hierover lees je in ons artikel over online geld verdienen via affiliate marketing.

# 5. Een passief inkomen genereren door een app te bouwen

Ook met een app kan je passief geld verdienen. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden die je ook perfect kan combineren. Zo kan je de app gratis aanbieden en passief inkomsten verwerven via reclame. Daarnaast kan je in de app ook aankopen aanbieden, bijvoorbeeld voor een leuk hoedje voor je personage. Daarnaast is het mogelijk om je app enkel tegen betaling aan te bieden. Dan moet je app natuurlijk wel wat meerwaarde hebben zodat iemand er meteen geld voor wil neertellen. Klinkt interessant? Volg dan zeker even een opleiding bij NHA waar je leert hoe je zelf zo’n app kan maken.

# 6. Passief geld verdienen door te beleggen in obligaties

Naast beleggen in aandelen kan je ook gewoon beleggen in obligaties. Het voordeel is dat je vooraf weet welke rente de obligatie gaat opbrengen. Je kan dan wel niet speculeren op koerswijzigingen en het is niet geheel zonder risico. Twijfel je? Lees dan eerst even ons artikel over een passief inkomen genereren door te beleggen.

# 7. Passief inkomsten verdienen door video’s te maken

Je kan perfect een passief inkomen genereren door video’s te maken en je hoeft er heus niet voor uit de kleren te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door via YouTube kanaallidmaatschappen te verkopen, maar ook via advertentie-inkomsten et cetera. Een passief inkomen verwerven lukt enkel als je filmpjes jaar na jaar blijvend bekeken worden. Lees daarom eerst even deze bliksemcursus over beroemd worden op YouTube.

# 8. Een passief inkomen genereren als schrijver

Door een boek of e-boek te schrijven blijf je passief geld verdienen zolang het boek verkoopt. De royalties die je ontvangt zijn bovendien auteursrechten en worden minder zwaar belast. Dat maakt een passief inkomen als schrijver extra interessant! De enige voorwaarde is natuurlijk dat je boek gepubliceerd wordt en dat kan knap lastig zijn. Lukt het niet? Lees dan zeker even het uitgegeven boek Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? Handboek voor de afgewezen schrijver.

# 9. Een passief inkomen creëren door cursussen te verkopen

Ben je een geboren leerkracht en breng je graag je kennis en expertise over? Dan kan je altijd een cursus maken en verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus “boekhouden voor eenmanszaken”, een cursus “pianospelen voor beginners” of een cursus “nooit meer dt-fouten schrijven”. Je cursus verkopen doe je vervolgens via websites als Udemy.

# 10. Passief inkomsten genereren met foto’s

Als fotograaf hoef je echt niet wekelijks trouwfeesten af te schuimen om een mager loontje bijeen te sprokkelen. Eenmaal je een goede foto hebt, kan je per slot van rekening licenties op die foto verkopen. Wil men je foto op een website plaatsen of in de krant? Dan krijg jij daar geld voor. Met een goede foto bereik je een mondiaal publiek en dan is een passief inkomen wel heel dichtbij. Foto’s verkopen doe je bijvoorbeeld via Shutterstock.

# 11. Designs verkopen om passief geld te verdienen

Eigenlijk net hetzelfde als passief inkomsten genereren met foto’s, maar dan door je eigen grafische ontwerpen te verkopen. Dat doe je bij websites als Zazzle (ontwerpen op kleding en bedrukte voorwerpen), BrandSupply  en Brandcrowd (ontwerpen van generator-logo’s).

# 12. Influencer worden en passief geld verdienen

Als influencer heb je vaak een actieve levensstijl. Je krijgt per slot van rekening snoepreisjes aangeboden waarvan je verslag uitbrengt of je gaat aan de slag met campagnes van adverteerders. 100% passief geld verdienen is het dus niet, maar anderzijds kan je geld verdienen aan het strand en het nemen van enkele unieke foto’s in je nieuwe bikini toch bezwaarlijk hard labeur noemen? Hoe dan ook raden we aan om eerst even een opleiding digital influencer te volgen want in de praktijk is het toch net iets ingewikkelder dan het lijkt.

# 13. Passief geld verdienen door geld uit te lenen

Door je geld uit te lenen en interesten te vragen kan je eenvoudig passief geld verdienen. Je kan bijvoorbeeld geld uitlenen aan vrienden of familieleden, maar ook aan bedrijven. Er zijn verschillende P2P-platformen en bij sommige platformen heb je zelfs zekerheid van je inkomsten. Een aanrader is wat ons betreft Twino door de hoge rentes en de zogenaamde BuyBack-garantie. Op je interesten moet je wel nog belastingen betalen. Doe je het liever fiscaal voordelig? Dan is de Winwinlening iets voor jou.

# 14. Een passief inkomen verwerven door je auto te verhuren

Heb jij ook zo’n wagen die vaker op je oprit of in de garage staat dan echt op de weg te vinden is? Dan kan je nu ook je auto verhuren. De deeleconomie zit in de lift en het verhuren van auto’s aan particulieren is heel populair. Je hoeft niet eens een bedrijf op te richten om op deze manier passief geld te verdienen. Hier raden we vooral het platform Getaround aan omdat zij er meteen ook voor zorgen dat je helemaal goed verzekerd bent.

# 15. Passief inkomsten genereren door advertentieruimte te verhuren

Heb je plaats? Dan kan je een passief inkomen verdienen door advertentieruimte te verhuren, bijvoorbeeld op je gevel, wagen of bakfiets. Dat kan overigens ook perfect digitaal, bijvoorbeeld op je website. The Million Dollar Homepage, een homepagina waarop alleen advertenties te zien zijn en dat zo meer dan 1 miljoen Amerikaanse dollar opbracht, bewijst het potentieel. Klinkt vooral dat laatste interessant? Lees dan eerst even ons artikel over een eigen website maken.

# 16. Een passief inkomen door bitcoins te minen

Wist je dat je geen bitcoins hoeft te kopen, maar dat je ze ook zelf kan creëren? Het enige wat je nodig hebt is een goede mining rig. Zo’n mining rig kan je zelf kopen maar er zijn ook verkopers die je meteen helpen aan een geschikte mining rig. Ze zijn niet allemaal even betrouwbaar, maar vanuit onze persoonlijke ervaringen kunnen we wel miners.nl aanraden.

# 17. Passief geld verdienen door kleding te ontwerpen

Het concept is eigenlijk hetzelfde als bij het schrijven van een boek of het ontwerpen van logo’s: jij maakt eenmaal een ontwerp en blijft langdurig inkomsten verdienen als auteur. De markt is echter niet zo toegankelijk en dat maakt het best lastig. Een alternatief is door kleding te laten bedrukken en het te verkopen via dropshipping. Dat doe je bijvoorbeeld door Shopify  te koppelen aan Printful.

# 18. Spullen verhuren en zo passief inkomsten verwerven

Het verhuren van een auto is interessant, maar verzekeringstechnisch komt er natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Dat heb je niet wanneer je je stofzuiger, klopboormachine of grasmaaier verhuurt. Dat kan bijvoorbeeld via Peerby of Gearbooker. Niet alle spulletjes verhuren even goed, maar met bijvoorbeeld beamers valt er grof geld te verdienen. Het is dan ook interessant om een beamer te kopen en te verhuren. Andere spullen die het goed doen zijn spiegelreflexcamera’s, drones en gimbals.

# 19. Verkoopautomaten plaatsen en slim een passief inkomen genereren

Verkopen zonder winkel lukt niet alleen via dropshipping. Nog voor het internet er was, had men een unieke manier bedacht om een passief inkomen te verdienen: verkoopautomaten. Het is zelfs mogelijk om deze verkoopautomaten voor je bij te laten vullen. Via Companeo vind je eenvoudig een leverancier die je automaat ook bijvult, waarna jij enkel nog hoeft te wachten op het passief inkomen.

# 20. Passief inkomsten verwerven via cashback-acties

Doe je regelmatig aankopen of ben je van plan om bijvoorbeeld een beamer te kopen en passief geld te verdienen door ‘m te verhuren? Dan is een cashbacksite best interessant. Via cashbacksites ontvang je een deel van je aankoop terug. Een voorbeeld van zo’n website is EuroClix. Een inkomen verdienen door te kopen gaat natuurlijk nooit lukken, maar vaak helpen alle beetjes als je echt een passief inkomen wil genereren.

# 21. Slim passief inkomen creëren door spelletjes te spelen

Speel jij graag spelletjes op je smartphone? Dan is het een goed idee om je favoriete spelletjes even te herzien. Er zijn per slot van rekening spelletjes die jou betalen om het spel te spelen. In feite krijg je dan een deel van de inkomsten die de app-bouwer krijgt wanneer jij tijdens het spelen advertenties te zien krijgt. Je vindt deze spelletjes gewoon in de App Store terug.

# 22. Passief inkomen verdienen door energie op te wekken

Met energie valt er best wel wat geld te verdienen. Natuurlijk kan je niet zomaar eventjes een kerncentrale in je tuin neerpoten, maar je kan wel investeren in groene energie. Het is een vorm van passief inkomen omdat je er niets voor hoeft te doen, de zon en de wind doen namelijk het werk. Je kan zelf zonnepanelen kopen en op je dak leggen, maar je kan ook investeren in groene projecten van andere bedrijven. Onder andere bij Eneco lopen er regelmatig projecten met een mooie intrestvoet.

# 23. Passief inkomsten verwerven door te investeren in grond

Net zoals het investeren in huizen is het investeren in grond een goed idee. De waarde van grond zit alleen maar in stijgende lijn. Dat is ook logisch: we zijn met steeds meer mensen op de aardbol en er wordt geen extra grond gemaakt. Die schaarste laat zich in oplopende prijzen vertalen. Je kan onder andere investeren in bouwgrond, landbouwgrond en bosgrond. Het voordeel van landbouwgrond is dat je het meteen verpacht en niet moet wachten op prijsstijgingen.

# 24. Passief inkomen verwerven door te verkopen via Bol

Bol.com is een dropshipper en verkoopt graag je spulletjes. Je kan echter ook het volledige beheer aan bol.com overlaten. Alles komt dan bij hun in het magazijn te liggen en zijn handelen de verkoop af. En bij iedere verkoop verdien jij natuurlijk extra centen. Lees nu meer over verkopen via bol.com.

# 25. Investeer in vakantiehuizen voor een passief inkomen

Nog zo’n vorm van een passief inkomen verkrijg je door te investeren in onroerende goederen. Het is eigenlijk net hetzelfde als het investeren in woningen, maar het voordeel is dat je er ook zelf genot van hebt. Het nadeel is dan weer dat je tijdens de winter minder passief geld kan verdienen omdat er dan ook minder toeristen zijn.

# 26. Slim passief inkomen verwerven door muziekdeuntjes te verkopen

Met wat talent maak je je eigen hit, maar je hoeft zeker niet zo ver te gaan om passief inkomsten te verdienen. Zo kan het al volstaan om een deuntje te maken dat vervolgens wordt gebruikt in bijvoorbeeld een film of een game. Klinkt dat als muziek in de oren? Via platformen als Beatstars verkoop je meteen je muzikale creaties.

# 27. Maak een audioboek en verdien passief inkomsten

Nog zo’n manier om een passief inkomen te creëren, is door een eigen audioboek te maken. Een goed audioboek is niet gewoon een ingesproken boek maar moet aan volledig andere eisen voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld beter te volgen zijn, ook wanneer de luisteraar tijdens het sporten even afgeleid is. Het is een kunst op zich, maar je kan er net zoals bij een klassiek boek perfect passief geld mee verdienen.

# 28. Verhuur parkeerplaatsen voor een slim passief inkomen

Woon je in de stad en gebruik je je oprit niet? Dan kan je je oprit als parkeerplaats verhuren. Zeker in steden waar het moeilijk is om een parkeerplekje te vinden kan je op die manier eenvoudig passief geld verdienen. Parkeerplaats verhuren doe je via platformen als MyflexiPark.

# 29. Een passief inkomen creëren door opslagplaats te verhuren

Het concept is net hetzelfde als bij het verhuren van parkeerplaatsen: heb je ongebruikte ruimte in en rond het huis? Dan kan je die ruimte verhuren. De bewoners van het appartement verderop kunnen er bijvoorbeeld hun kerstspulletjes stockeren. Ook hier zijn er weer handige tools en websites die vraag en aanbod samenbrengen. Een bekend voorbeeld daarvan is Djeepo. Momenteel is Djeepo wel enkel nog maar te gebruiken in Nederland. Maar misschien kan jij wel passief geld verdienen met een Belgisch alternatief?

 # 30. Een passief inkomen verdienen met domeinnamen

Wat hebben domeinnamen als insure.com, sex.com en casino.com met elkaar gemeen? Ze werden allemaal voor enkele euro’s gekocht en werden nadien voor enkele miljoenen dollars verkocht. Een domeinnaam kan maar één keer bestaan en kan later heel veel waard worden. Het vergt natuurlijk wel wat inspanningen om de markt voor te zijn en lang niet elke domeinnaam zal veel geld opbrengen, maar zelfs domeinnamen als relatiegeschenk.be gingen recent nog voor zo’n 18.000 euro over de toonbank. Een domeinnaam vastleggen kan al voor enkele euro’s. Je doet het bijvoorbeeld via Combell.com.

Related Articles

Back to top button