BlogUncategorized

Hoe word ik miljonair? Dankzij deze drie basisregels word ook jij rijk!

De mediane Belg heeft een netto maandloon van € 1.962. Op voorwaarde dat de mediane Belg niets te besteden heeft zou hij zo’n 510 maanden of 42,5 jaar moeten sparen vooraleer hij zijn eerste miljoen heeft. Dat is een volledige loopbaan en niet meteen realistisch. Toch kan je perfect een miljonair worden met een gewone baan. Om een miljonair te worden met een gewone baan hoef je geen startbudget te hebben, maar er zijn wel drie gouden basisregels voor wie miljonair wil worden: verdien, bespaar en investeer. Hoe word ik miljonair? Hieronder ontdek je hoe je miljonair kan worden met een gewone baan.

Basisregel 1: verdien

Met enkel verdienen, komt de mediane Belg er niet. Als professionele voetballer of bankdirecteur is dat natuurlijk een ander verhaal, maar laten we nu maar even vertrekken van het netto maandloon van € 1.962. Dat is een goed begin, maar in feite zal dat niet volstaan. Hoe word je miljonair? In eerste instantie moet je je inkomen verder opschroeven want dan heb je meer geld dat je opnieuw kan investeren. Er bestaan verschillende manieren waarop je dat kan doen.

Hoe word ik miljonair? Een carrière uitbouwen

Een eerste manier om miljonair te worden, is door een carrière uit te bouwen. Je netto maandloon moet stelselmatig omhoog. Hier heb je alvast het voordeel dat je anciënniteit je automatisch naar hogere loonschalen brengt, maar die invloed is en blijft natuurlijk beperkt. Daarom moet je groeien naar hogere functies en dat doe je door je voortdurend bij te scholen, je kwaliteiten te ontwikkelen en verder te werken aan je werkpunten. Als je niet goed weet hoe je dat moet doen, raden we aan om een loopbaancoach in te schakelen. Een aanrader is ook het boek creatieve loopbaanplanning van Alien J. Verhoef. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen naar je mogelijkheden bij je eigen werkgever te kijken. Durf elders te solliciteren, maak een LinkedIn-pagina en ga netwerken.

Hoe word je miljonair? Een tweede baantje nemen

Als je nog maar net van de schoolbanken komt is het niet logisch om te verwachten dat je al meteen naar de hogere functies toe kan groeien. In dat geval zal je vooral meer tijd moeten besteden aan werken, namelijk door een bijbaantje te zoeken. Miljonair worden met een gewone baan kan, maar dan moet je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een flexi-job voor in het weekend. Hierdoor verhoog je je netto maandloon alvast drastisch en komt er extra budget vrij waardoor een miljonair worden opnieuw minder veraf is. Onder andere in de horeca zijn ze voortdurend op zoek naar flexi’s die een centje bij willen verdienen. Onder andere via Indeed vind je eenvoudig een flexi-job.

De gemiddelde flexi-job, zo’n 3,5 uur per week, levert maandelijks zo’n 160 euro netto op. Op een carrière van 42 jaar is dat zo’n 80.640 euro. Je merkt opnieuw dat een miljonair worden met een gewone baan moeilijk is en dat je die flexi-job vroeg of laat beter stopzet. In de beginfase kan het echter een belangrijk extra centje zijn om te investeren. Dat is bijvoorbeeld belangrijk als je miljonair wil worden met beleggen.

Hoe word ik miljonair? Bouw een passief inkomen op

Het probleem met miljonair worden met een gewone baan is dat je bij zo’n baan eigenlijk je tijd inruilt voor geld. Je kan echter niet zomaar meer tijd bijmaken. Daarom moet je manieren zoeken om miljonair te worden zonder dat je het extra tijd kost. Er zijn verschillende manieren waarop je een passief inkomen kan verdienen en vaak is het interessant om meerdere oplossingen met elkaar te combineren. Het gaat heus niet altijd om de grootste inkomsten, maar als je het omzet naar een uurloon worden de bedragen ineens immens. Het voordeel is dat je zo’n passief inkomen perfect kan combineren met je huidige job.

Daarnaast kan je ook miljonair worden met beleggen of door te investeren. Het probleem is dat je in deze beginfase vaak nog niet zo heel veel te investeren hebt en dat miljonair worden door te investeren hier nog heel veraf lijkt.

Toch is het alvast een goed idee om te beginnen met beleggen, bijvoorbeeld door maandelijks in een beleggingsfonds te investeren. Een aanrader is de Flexinvest-formule van Hello Bank! omdat je hier al kan beginnen met beleggen vanaf dertig euro per maand. Om je even een idee te geven: als je maandelijks 500 euro in een gedurfd beleggingsfonds steekt (wat enkel een goed idee is op jongere leeftijd), heb je na tien jaar geen 60.306 euro op je spaarrekening (+ 306 euro rendement) maar 76.404 (+ 16.404 euro opbrengsten). En dat alleen al bij een neutraal scenario want bij een optimistisch scenario kan dat zelfs oplopen tot 117.954 euro (+57.954 euro opbrengsten). Om maar eventjes aan te tonen dat je zelfs in de prille beginfase van je carrière maar beter investeert als je miljonair wil worden.

Basisregel 2: bespaar

Om miljonair te worden met een gewone baan is het belangrijk om je uitgaven te beperken. Ga niet voor een blitse wagen en een duur appartement in de leukste buurt van Brussel, maar durf te besparen. Anders gaat miljonair worden met een gewone baan niet lukken en daar zijn er meer dan voldoende voorbeelden van. Er zijn verschillende manieren waarop je kan besparen. Hoe meer je bespaart, hoe minder je van dat miljoen afritst en hoe meer je kan investeren.

Hoe word ik miljonair? Miljonair worden door te besparen op wonen

Ga natuurlijk niet voor het duurste huis, maar wees tevreden met minder. Hoe dan ook is de vastgoedmarkt nogal opgepompt en is wonen de grootste kost die je kan hebben. Je kan dan gaan voor een kleinere flat of je kan onderhandelen over een goedkopere hypotheek, maar eigenlijk vallen er op die manier geen grote besparingen te doen. Hoe word ik miljonair? Niet zo.

Wat beter werkt is als je kosten kan delen. Zo kan je bijvoorbeeld een woning kopen, dan gaat het geld tenminste niet naar een verhuurder, en vervolgens anderen zoeken die mee willen betalen aan je woning. Co-housing noemen we dat. Niet alleen betalen ze mee aan je hypotheek maar bovendien ook aan de energie, internet en alle andere kosten. Onder andere via de vzw Samenhuizen kan je eenvoudig kandidaat-huisgenoten vinden.

Hoe word ik miljonair? Miljonair worden door te besparen op vervoer

Koop geen auto als je het echt niet nodig hebt. Niet alleen kost een wagen handenvol geld, maar reken bovendien ook op dure verzekeringen, brandstofkosten, onderhoudskosten et cetera. Een auto kost al snel 500 euro per maand, niet toevallig het bedrag dat wij bij onze simulatie gebruikten. Er zijn duidelijk betere oplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld besparen door geen auto aan te schaffen en:

  • Een elektrische fiets te kopen 
  • Een busabonnement te nemen
  • De trein te gebruiken
  • De last mile challenge oplossen met BlaBlaCar
  • Een auto delen met de buren, bijvoorbeeld via Cozycar of Getaround

Hoe word ik miljonair? Miljonair worden door te besparen op vrije tijd

Een avondje naar de voetbal, naar de opera of naar de zoo? Dat kan je veel kosten. Het is natuurlijk niet zo dat je als een kluizenaar door het leven moet gaan omdat je miljonair wil worden, maar je doet er toch goed aan om deze uitgaven onder de loep te nemen en te kijken waarop je kan besparen. Zo kan je bijvoorbeeld lid worden van de gezinsbond om van handige kortingen te genieten. Ook als je vennoot wordt van Cera, waarbij je overigens ook op een dividend rekent, krijg je kortingen op cultuur, festivals, concerten et cetera.

Hoe word ik miljonair? Miljonair worden door te besparen op reizen

Een reis naar Zuid-Amerika kost al snel een maandloon. En dat elk jaar? Dan duurt het ook 1/12de langer vooraleer je miljonair kan worden. Je beseft met andere woorden wel dat een miljonair worden niet lukt als je elk jaar dure snoepreisjes maakt. Er zijn echter meer dan voldoende manieren om te besparen op reizen. Dit zijn wat ons betreft aanraders:

Hoe word je miljonair? Miljonair worden door te besparen op kleding

Dure merken laat je maar beter linksliggen. Er zijn heus wel meer dan voldoende winkels waar je kwaliteitskleding kan kopen zonder dat het een fortuin hoeft te kosten. Ook hier hebben we opnieuw een aantal handige tips om te besparen op kleding:

Hoe word je miljonair? Miljonair worden door te besparen op energie

Nog zo’n grote kostenpost is energie. Dit terwijl heel veel mensen eigenlijk te veel betalen voor hun energie. Vaak heeft dat alles te maken met de ingewikkelde prijsberekeningen en de bijna niet te doorgronden facturen. Daarom is het vooral belangrijk om de prijs van energie te vergelijken.

Hoe word je miljonair? Miljonair worden door te besparen op eten

Ook eten neemt vaak een grote hap uit het budget en heus niet alleen omdat je vaak op restaurant gaat. Er zijn wel wat lekkere budgetrecepten die je zeker eens moet proberen. Bij Albert Heijn hebben ze zelfs een eigen categorie met budgetrecepten die minder kosten dan € 2,50. Op het menu staat bijvoorbeeld een zoete aardappelstamppot met tomaatjes en gehaktbal of een lekkere pasta met broccoli en ansjovis. Ontdek alle budgetrecepten via Allerhande van Albert Heijn.

Hoe word je miljonair? Miljonair worden door te besparen op internet en televisie

Internet, televisie, vaste lijnen en meer: vaak zijn er diverse pakketten die net zoals bij energieleveranciers maar moeilijk te vergelijken vallen. Niet alleen betalen consumenten vaak te veel voor hun internet en televisie, bovendien past hun pakket vaak gewoon niet bij hun noden. Daarom raden we opnieuw aan om alles heel goed te vergelijken. Wij gebruiken hiervoor de vergelijkingstool van Aanbieders.be omdat je daar ook meteen kan zoeken naar de grootste kortingen.

Basisregel 3: investeer

Er zijn verschillende manieren om miljonair te worden, maar als je miljonair wil worden met een gewone baan zal je er toch voor moeten zorgen dat je geld meer geld opbrengt. Eerder hadden we het al over een beleggingsfonds, wat een goede manier is om te beginnen, maar op termijn moet je toch uitkijken naar andere lucratievere manieren om te investeren. Je kan op verschillende manieren miljonair worden met beleggen, bijvoorbeeld door te investeren in aandelen, vastgoed, obligaties et cetera. Meer daarover lees je op onze pagina over online geld verdienen door te beleggen. Bekijk zeker ook onze andere pagina’s met kant-en-klare richtlijnen die je helpen met investeren.

Maak zelf een plan om miljonair te worden

Laat het vooral even opvallen dat je niet zomaar een miljonair kan worden. Alles wat je doet, koopt, eet en beleeft staat in het teken van miljonair worden. Het is een manier van leven waarbij een miljonair worden centraal staat en net zoals bij een sporter vergt dat heel wat inspanningen, overgave voor het doel en een planmatige aanpak. Wil je echt miljonair worden? Begin dan vandaag nog met het maken van je eigen plan van aanpak. In je plan van aanpak beantwoord je enkele vragen, zoals:

  • Hoeveel moet ik elke maand investeren om miljonair te worden?
  • Waarin moet ik investeren om miljonair te worden?
  • Hoe kan ik elke maand meer verdienen om meer te kunnen investeren?
  • Hoe kan ik mijn uitgaven beperken om maandelijks meer te kunnen besparen?
  • En hoe kan ik dat alles doen zonder aan levensvreugde in te boeten?

Een miljonair worden met een gewone baan is mogelijk, maar niet eenvoudig. Een pasklare weg om miljonair te worden is er bovendien niet, maar het belangrijkste is het dat je stap voor stap je weg vindt naar een financieel onafhankelijk bestaan. Wil je je hierin verdiepen? Dan kunnen we het boek Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma zeker aanbevelen. Oeds-Jan Postma is econoom, miljonair en helpt anderen met zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Hij leert gewone mensen hoe zij miljonair kunnen worden met een gewone baan.

Related Articles

Back to top button